Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnet på Limön

Del 47 av 50. Gävles egen sommarö heter Limön. Här knockas man av stillheten och den friska havsluften.

Första gången jag besökte Limön var när jag som sommarvikarie på Arbetarbladet skickades i väg med Limöbåten för att göra att semesterreportage. Jag minns att det var mulet i Gävle när vi åkte, men när vi nådde Limön sken solen. Det är ofta så – mulet i stan och soligt på ön.

Till karaktären passar Limön perfekt i Gävles skärgård. Den är lite tvär, lågmäld och gör sig inte till. Limön bjussar inte på vidsträckta stränder, solvarma klippor eller lättframkomliga vägar.

Något som det däremot finns gott om på ön är avskildhet, stillhet och tystnad. Här finns ingen trafik, till och med cykling är förbjuden. Det enda man kan höra är någon enstaka båt i viken och måsarna. Bortsett från veckorna då det ordnas dagkollo på Limön. Då invaderas ön av sommarlediga barn.

– Det tar upp till två dygn innan man kommer in i rytmen här på ön. Det kan vara jobbigt att andas, det är så mycket frisk luft, berättade den tidigare kaféägaren Stefan som jag träffade under mitt första besök.

Ön har fina promenadstigar, men de lämpar sig inte för barnvagnar och rullstolar. Stigarna går runt hela ön. Följer man den större stigen från kaféet, kommer man till den gamla fyren. Det finns tre badplatser; Kalkudden, Scoutviken och Tärnviken. Badet vid Tärnviken är långgrunt och barnvänligt.

Redan i slutet av 1880-talet var Limön en populär utflyktsö. Limön ägdes tidigare av svenska staten, men köptes 1939 av Gävle stad och sommarstugetomter började arrenderas ut. På 1940-talet beslutade Gävle stad att endast enkla stugor av masonit fick sättas upp på somrarna. Villkoret var att de skulle monteras ned varje höst. Stugorna fick med tiden stå kvar året runt. De har senare förstärkts och byggts ut. I dag finns cirka 150 sommarhus på Limön.

Limöbåten avgår under hela sommaren från Södra Skeppsbron, intill Erikshjälpen. Båtturen går via Engeltofta ut till Limön och tar bara 45 minuter. Det är ett perfekt sätt för den som är båtlös att få lite frisk havsluft. Det finns också en gästhamn för sommargäster som kommer med egen båt.

Men Gävleborna sägs vara de som mest sällan åker dit. Synd. De vet inte vilken skatt de går miste om.