Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lundgren (S): "Mäns självklara sätt att ta för sig av andra som de själv önskar är skevt"

Annons

Under hashtagen #metoo (jag också) berättar tjejer och kvinnor om händelser där pojkar och män har begått övergrepp mot dem. Många har vant sig vid ständig beredskap. Vant sig så mycket att det är ett normaltillstånd att vara på tå när män är i närheten.

Jag ser mina vänner berätta saker. Det är rätt, helst skulle det skrikas ut. Vi ser mönstret som funnits sedan tidernas begynnelse. Trots det finns några trångsynta som verkar tro att det här är ett nytt problem, och hänvisar påpassligt till invandring. Det är ett sätt att vrida perspektivet som är både läskigt och fel. Det här är inget nytt, men finns förstås i alla kulturer. Låt inte missuppfattningarna göda rasismen.

För något år sedan var jag på en middag av det lite finare, högtidligare slaget. När jag kom hem frågade dåvarande sambon hur det hade varit. Jag svarade ungefär: "Det var jättebra eftersom bordsherren faktiskt var bra!". Bemöttes av frågande ögon.

Utifrån mitt kvinnoperspektiv och apropå kampanjen vill jag lyfta den här bilden.

Att hamna bredvid en man på en middag/konferens eller liknande och gå därifrån genomglad och nöjd över kvällens sällskap förekommer tyvärr inte så ofta.

Varför? Min upplevelse är att så många av de män som jag konfronteras med i olika sammanhang behöver bli bättre på att inte göra något av följande:

• trycka till mig

• testa mina kunskaper för att kunna vara elak om jag inte vet något

• stöta på mig på olika sätt (fråga ingående och insinuerande frågor om civilstånd, skicka visitkort under bordet, råka ta mig på låret)

• håna mig och det jag är (Så blond och riksdagsledamot, höhö.)

• dra kvinnoförnedrande skämt

• tala mycket om sig själv hela tiden utan att fråga saker

Jag går inte in på vad män skriver till mig över nätet. Där försvinner tydligen alla hämningar.

Jag har en vit bok där jag noterar de män jag träffat i livet som jag känner mig helt bekväm med. Det finns mycket plats kvar där.

Det finns alltid saker att göra. Just nu förbereds den nya sexualbrottslagstiftningen i regeringskansliet. Det är bra.

Mäns självklara sätt att ta för sig av andra som de själv önskar är skevt. Det kan bara en medvetenhet och våra attityder ändra på. Låt oss göra det!

Elin Lundgren (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel