Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade Gävlepar på miljon – får två års fängelse

/
  • Företagaren i 90-årsåldern miste ett reservkapital på över 1 miljon när han bad en man han litade på att hjälpa till att växla in dem.

Den 31-åriga bedragaren blåste ett äldre Gävlepar på mer än 1 miljon kronor och gömde sig utomlands. I november greps han i Belgien.

Annons

Nu dömer Gävle tingsrätt honom till 2 års fängelse och att betala tillbaka hela summan.
Den nu 31-åriga mannen fälls för grov förskingring.

Det var senhösten 2012 som härvan nystades upp. Mannen hade tidigare arbetat som hemtjänstanställd åt paret, i 90-årsåldern, och därefter fortsatt hålla kontakt med dem.
Han hjälpte bland annat till med att skjutsa dem samt skötte om deras sommarstuga i Dalarna.

Men han hjälpte dem också med att växla pengar.
Mannen i paret är nämligen gammal företagare och förvarade i en moraklocka en stor summa schweizerfranc, som en följd av en tidigare företagsförsäljning.
Paret litade på 31-åringen och tvekade därför inte att be honom hjälpa till att växla in schweizerfranc för 1,2 miljoner kronor.

En bank i Gävle sade nej och 31-åringen erbjöd sig därför att åka till Örebro och växla i stället. Det var den 17 november 2012 och han lovade vara tillbaka i Gävle vid 22-tiden på kvällen.

Men han dök aldrig upp och sedan dess har han hållit sig undan – till dess att han i november förra året greps i Bryssel. Då var han internationellt efterlyst och hade vistats i hemlandet Sierra Leone.

Åklagare Christer Sammens är nöjd med att bedragaren nu döms till fängelse.
31-åringen nekar till brott och hävdar att han reste till Sierra Leone för att sköta det företag som han driver.

Han döms även att betala tillbaka hela summan till den äldre mannen. Kvinnan i paret avled strax innan julafton förra året.
– Men jag tror att det blir svårt för honom att få tillbaka några pengar, säger Christer Sammens.

Av den stora summan schweizerfranc finns inga spår.
Mannen konstaterade när Arbetarbladet träffade honom i december 2012 att han förmodligen aldrig skulle se pengarna igen – men var ändå lugn.
– Man måste kunna lita på folk. Jag tänker inte sluta med det nu heller, sade han då.

Annons