Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyft fram risken för en global klimatkatastrof

På fredag den 27 september presenterar FN:s klimatpanel sin stora rapport om klimatförändringen. Det är viktigt att klimatpanelen lyfter fram sannolikheten också för de mest allvarliga klimatscenarierna. Många beslutsfattare är inte medvetna om klimatriskernas verkliga dimensioner och stiftelsen Global Challenges Foundation lanserar därför en riskindikator.

Aldrig förr har mänskligheten löpt så stora risker som i dag – och en av de största riskerna hör ihop med klimatförändringen. Om världen inte agerar kan vi inom några år nå ett ”game over” för ett stabilt klimat. Ett skäl till att vi trots detta inte handlar är att många beslutsfattare inte är tillräckligt medvetna om riskernas dimensioner.

Det är oacceptabelt att forskarrapporter och massmedier oftast fokuserar på den mest sannolika utvecklingen, och viktigt att forskarrapporter beskriver hela riskbilden. I den förra utvärderingsrapporten (2007) från FN:s klimatpanel angavs att den globala uppvärmningen med minst 66 procents sannolikhet blir mellan 1,4 och 3,1 grader Celsius, vid en ökning från nuvarande 400 till 450 miljondelar (ppm) växthusgaser i atmosfären. Däremot stod det ingenting, i sammanfattningen för beslutfattare, om att sannolikheten för en uppvärmning med 4 grader eller mer, baserat på samma antaganden, är cirka 7,1 procent – och 1,8 procent för en uppvärmning med 6 grader eller mer. I bägge fallen skulle detta, enligt en ovanligt enig forskarkår, betyda världskatastrofer av olika dignitet.

För att relatera till något vi alla känner till – flygsäkerheten – skulle en olycksfrekvens på 1,8 procent innebära att världen skulle drabbas av cirka 1 500 allvarliga flygolyckor per dag. Det kan jämföras med dagens cirka 30 olyckor – per år. Exemplet belyser att vi inte skulle tolerera ens en bråkdel av klimatförändringens risknivåer i vardagslivet.

En ny undersökning, som Sifo har gjort på uppdrag av Global Challenges Foundation, visar att fyra av fem svenskar, 80 procent, betraktar klimatförändringen som ett allvarligt hot mot mänskligheten. Politikerna måste ta den oron på betydligt större allvar än hittills.

Global Challenges Foundation har tagit fram en global riskindikator för att belysa riskerna för katastrofer som hotar mänskligheten. Den första versionen riktar in sig på riskerna för temperaturhöjningar och kommer att lanseras den 27 september. Samma dag presenterar FN:s klimatpanel sin nya utvärderingsrapport. Det är mycket viktigt att klimatpanelen fokuserar på risken också för de allra mest allvarliga scenarierna. Först då får världens politiker ett tillräckligt beslutsunderlag, som det borde vara omöjligt att blunda för.

Laszlo Szombatfalvy, finansanalytiker och initiativtagare till stiftelsen Global Challenges Foundation
Margot Wallström, tidigare EU-kommissionär, talesperson för Global Challenges Foundation
Johan Rockström, professor på Stockholm resilience centre vid Stockholms universitet och styrelseledamot i Global Challenges Foundation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel