Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande lätta affärer

Annons

en strålande affärsidé; alla kostnader och allt ansvar på kommunerna, och hela vinsten till de egna direktörerna och aktieägarna. Det kan inte bli bättre.
Borgerliga partier, på alla nivåer, instämmer: Så här skapas verklig valfrihet. Vem som helst kan därför starta en skola, utan risk för det egna kapitalet. Marknaden erbjuder så två, eller tjugotvå, alternativ till den grå, förstelnade kommunala skolan.
Praktiken visar sig strax; den kommunala skolan ges ansvar för invandrarelever, skoltrötta, handikappade, vagt motiverade och alla med särskilda behov.
De privata skolorna välkomnar medelklassens friska och studiemotiverade barn. Tyvärr är de fria skollokalerna inte handikappanpassade och lärarresurserna begränsade. (Ett viktigt sätt att hålla nere kostnaderna och vinsten uppe). Ingen extrapersonal för barn med särskilda behov.
Marknaden kan mätas av i Gävle, och de flesta kommuner med barn i lämpliga åldrar.
Engelska skolan är bara en av många. En väldig koncern i ryggen, hyggligt föräldraintresse och goda vinster. Koncernen vill expandera, och sopa hem större överskott.
Kommunen kan inte göra så mycket åt det där, mer än att skicka några rader till Skolverket: Delar av den kommunala skolan håller på att slås sönder. Verket lägger sådana banaliteter till handlingarna.
Och så reser sig ännu en privat skola, dess direktörer kan skicka räkningen kommunen och sätta in vinsten på sina omfattande bankkonton, inte sällan i diskreta, avlägsna länder.En avvikelse från den gängse ordningen, ett hinder för goda affärers genomförande. Valfriheten hotas, lägger han till. Besynnerligt resonemang, men kanske typiskt.
Föräldrar reagerar som önskat och pekar mot Stadshuset, där sitter de ansvariga för att våra barn inte får gå i den skola de valt.
Men politikerna argumenterar utifrån andra hållpunkter: Etableringarna av privata, vinstdrivande skolor sänker kvaliteten för alla elever. Omöjligt att planera för framtiden. En väldig överetablering om några få år. Fler uppsägningar av skolpersonal, tomma lokaler, privata skolor som inte håller måttet, eller går i konkurs.Fram träder nu, med Engelska skolans inställda gymnasium som avskräckande exempel, några moderata skolpolitiker. De värnar det fria kapitalet och vill sopa bort varje möjlighet att protestera, eller ens invända, mot privata etableringar. Skolor är som vilken affärsverksamhet som helst säger de, och ger några exempel: Ica och Konsum. Fri etableringsrätt för livsmedelshandeln. Så och för privata skolor.
Politikerna skall hålla sig borta. De får nöja sig med att betala.


några andra på resten av världen. Ett krig bryter ut mellan Georgien och Ryssland. Carl Bildt förklarar, som alltid, att läget är allvarligt. Han är bekymrad. Det blir värre när USA sluter upp bakom Georgien.på arenan och våra atleter hade klätts upp av någon designer med fabrik i närheten av Knalleland. Alltid dessa kostymer och klänningar tillskurna på måfå och i två storlekar. (Jag hör sedan att de tillverkats i Kina).
Invigningen, mästerligt regisserad, massorna hårt disciplinerade, fantastiska scener, förbluffande uppvisningar, men också många leenden. Jag väljer tillfälligt bort diktaturen, förtrycket och bristen på demokrati och tjusas av skådespelet; en stolt stund för det väldiga riket.Jag återvänder, något nostalgiskt, till sommaren besök i Delfi. Där, på den historiska arenan, belönades kämparna med obegränsad ära och en lagerkrans. I dag sliter de segrande atleterna åt sig dollarmiljoner.


att han är strikt affärsmässig och professionell. Inga fördomar mot invandrade restauratörer, oavsett hudfärg och religion. På sikt anpassar de sig nog till våra seder och bruk. Hans parti har ju skrivit ut dessa villkor för de invandrade; de måste lära sig leva som vi svenskar. Men muslimerna passar inte in. Vad skall vi göra med dom? Ahlén och hela hans primitiva lilla parti funderar på den saken.


Mer läsning

Annons