Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på FRA och Gerdas vänner

Annons

Den spake försvarsministern försökte förklara läget i radions morgonsändningar: FRA spíonerar på utlandet, främst ryssen. Nödvändigt för att skydda våra stridande förband i Afghanistan. (Oklart hur). Oskyldiga svenskar går fria.
De populistiska liberalerna har inte försått meningen med massavlyssningen; att skydda landet mot ryssen. För en tid sedan förklarade ministern att landet inte hade något att frukta från samma ryssar. Därför kan vi avväpna de väpnade styrkorna.
Regeringen stöper om politiken efter konjunkturerna. Argument som passar, när det passar. Ryssen är farlig, men ofarlig.
Lomhördhet inför varje invändning och stumhet när oppositionen lyfter fram paradoxerna och orimligheterna i regeringsförslagen. Landet har väl aldrig regerats av en sådan olycklig samling andrahandsexemplar.
De sex liberalerna kräver, efter moget övervägande och anpassning till motståndet, ”misstanke om brott” för att släppa fram FRA:s mikrofoner till kabeltrafiken. Putin och hans krets tackar för den omtanken.
Kanske kan brottsmisstanken sträckas ut till giftmordet på den avhoppade agenten Alexander Litvinenko i London för några år sedan? Tänker Putin giftmörda någon här? Vi får höra efter.
Nå, de efterkloka och anpassliga liberalerna, med undantag för Camilla Lindberg, som röstade nej när det kostade något, har förklarat att de kan tänka sig att rösta mot, eller riva upp FRA, om inte lagen skrivs om.
En öppning där för en lagom kompromiss för att rädda den tröge Reinfeldt, som ännu en gång placerat sig i ett politiskt vakuum, och de plötsligt samvetsömma.
De fem, inte Lindberg, har ju bara sorterat in sig efter opinionen och funnit motstånd politiskt, personligt och ekonomiskt lönsamt (de är nu säkra på omval).
Frederick Federley gjorde motsvarande bedömning. Tårarna i talarstolen skymde inte den krassa verkligheten; pengarna först, samvete och personlig övertygelse bara om det lönar sig. En skämtare.
Expressen har analyserat det liberala försöket att göra uppror och utropar (som stöd) över ett uppslag: ”SPIONHJÄLTAR”. En hälsning till regeringschefen som okänsligt och onödigt förvandlat det svensk spionaget, ingen ifrågasätter nödvändigheten, till dokusåpa eller utdragen fars.
Också den här gången lastar den tungsinte Reinfeldt över ansvaret på landets journalister och redaktioner; de förvanskar.
Reinfeldt, som lovade att lyssna på det folk han högtidligt (eller parodiskt) förklarar sig ”tjäna”, hör inte mer än det han vill höra.


I lokalradion skummande rapporter från öppet hav, där seglar Gerda (konkursmässig) och den ekonomiska katastrofen Götheborg (räddad undan haveri i sista stund av starka finansiärer som nu glänser på bryggan) in i Gävlebukten. Gerda för fulla segel, Götheborg för motor, säkrast så.
Jag hör mig för om märkvärdighetskofficienten och får avvärjande svar; vem bryr sig?
Men så en rapport från Gotland! En trovärdig Visbyredaktör (jag känner honom vagt) utropar Gerda till personlig favorit under politikveckan. ”Gävle hade det mest spektakulära programmet .... underhållning av toppklass varenda kväll .... fler och fler som sökte sig dit .... husbandet Sigge Hill helt lysande”.
Om Gerda håller sig flytande är kulturhuvudstadsåret snart här.


Jag fäster mig vid några ord från koncernchefen när han förklarade varför det är nödvändigt att göra sig av med 700, eller fler, i Sandviken: Det handlar om att öka lönsamheten. Ingen koppling till en svagare efterfrågan, den kan öka med nio procent, tillväxten är god, vinsten fortsatt hög.
En rapport inifrån kapitalismen.


Några rader från mina brevvänner: ”Jag slutar aldrig förvånas över den totala brist på verklighetsförankring som du uppvisar i dina ledare i Arbetarbladet...du lever gott på mina och andra människors bekostnad...du har aldrig förstått vilken skada du åstadkommit...med hälsningar”.

Och: ”Jag undrar hur det känns att år efter år smutskasta sverigedemokraterna? Jag förstår att du...gör allt för att svenskarna ska tro att sd är djävulens parti och dom får man ABSOLUT inte rösta på”.

På nätet fler finstämda rader från främlingsfienderna (alla anonyma, som vanligt) politiska motståndare (dom har fel) och Israels lojala, men något enögda vänner (aldrig anonyma).


Hade tänkt skriva tydligt och insiktsfullt, men också obönhörligt, om ”Honken”, pengar, klubbkänsla och anständighet. Tänkte sedan om. ”Honken” önskas därför lycka till och Brynäs, med Markström och Lindbäck, går mot en ny vår i vinter.
Laget reser sig, blir trea i grundserien och når minst semifinal.


En vecka av knäckkokande. Inget händer, men själva händelselösheten måste kommenteras och analyseras. Det gör jag som alltid elegant och välskrivet. Men kan hycklande liberaler hålla liv i FRA en vecka till är jag tacksam.

Mer läsning

Annons