Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxiga Biarritz surfarnas dröm

/

När lågprisflyget hittat till franska Biarritz samlas svenskar för att glida på Atlantens dyningar. Vi smittas av passionerade surfare och smygtittar in i jetsetarnas salonger.

Annons

Nar man flanerar längs strandpromenaden mellan Biscayabuktens sugande tidvatten och pampiga Hotel du Palais känns det avlägset att Biarritz varit en fattig fiskeby som levt på valfångst. Dagens besökare är slimmade beachbabes och vältränade överklassdamer – men framförallt alla surfare som väntar på den perfekta vågen.
I juli pågår Biarritz Surf Festival med 150 000 surffantaster, sedan stegrar nöjeslivet och blir som mest intensivt i augusti då det vimlar av partyglada sydeuropéer här. Den som vill ta det lugnare kommer i september då världens bästa surfare gästar orten och vågorna är som bäst.
Jag möter de passionerade surfarna Jens Holmer och Peter Sahlberg som även är slipade entreprenörer och driver reseföretaget Surfakademin i Biarritz.
– I slutet på 1990-talet flyttade Jens och jag till Hawaii för att lära oss surfa vid Oahus North Shore. År 2006 blev vår hobby vårt yrke och i sommar har vi lärt runt 400 svenskar att surfa, berättar Peter.
– För fem år sedan var det knappt några svenskar här. I dag är det annorlunda. Surfing har blivit trendigt och är den perfekta aktiva semestern, att åka till Mallis och supa är inte riktigt lika givande. Surfing är ingen sport – det är en lek som lätt blir en livsstil, filosoferar Jens om varför så många svenskar nu söker sig hit.
I en tid av stress och utbrändhet är det enkelt att förstå surfarnas avslappnade attityd och att livet även bör innehålla en stor dos av annat än karriär och jakt på pengar.

Nere vid stranden möter vi Åsa Kalmer från Stockholm som pustar ut bredvid sin man Jörgen och barnen Agnes, 18 år, Elis, 14 och Selma, 8 år. Alla surfar.
– Jag blev så biten av att klara något jag inte trodde att jag skulle klara. Det är jättehäftigt att träffa den rätta vågen och stå på den. Och roligt att hela familjen delar samma intresse!
I kvällens solnedgång blir det bad och kamp i Atlantens tremetersvågor som piskar upp ett rytande skum mot klipporna med efterföljande meditativt brus. Det suger i benen. Få surfare vågar sig ut. För mig får det denna gång i Biarritz räcka med ljuvlig kroppssurfing på skummande vågtoppar, trots att jag blir starkt inspirerad av surfarnas passion.
Dagen efter vigs åt återhämtning och spa. För att spana in i jetsetarnas lyxliv har jag beställt ansiktsmassage i Hotel du Palais Imperial Spa. Baren andas historia och dekadent semesterliv, med svartvita bilder av celebriteter som Errol Flynn, Ernest Hemingway - som gärna återkom hit – liksom den svenske kungen Oscar II. Interiören är slottslik men ändå intim. Det känns som att ha hamnat i en James Bond-film bland engelsk aristokrati i hawaiiskjortor.
Spa-behandlingen är bland det skönaste jag har gjort. Ansiktet får lång och känslig massage, en fuktstråle smeker kinderna och jag blir insmord med krämer som doftar så ljuvligt att jag aldrig vill vakna upp från denna djupa avslappning. Synd bara att det ska vara så dyrt att leva jetsetliv.


Andreas Strömberg/TT Spektra
andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons