Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxiga budgetbubblor

/
  • EN champagneby. Verzenay ligger inbäddad bland de sluttande vinodlingarna. Det finns 75 champagneproducenter i den lilla byn.
  • SKÖNA BUBBLOR. En ”coupe de champagne” serveras för 4 euro.
  • 10 000 flaskor om året.Jessicas champagne heter Thierry Perrion.varianter.
  • SVENSK FRANSYSKA. Jessica Perrion utanför familjens hem i Verzenay. I källaren lagras champagnen, som fått namn efter maken Thierry Perrion.

Billigt flyg, prisvärda småhotell och gratis provsmakning. Semestern till franska Champagne kan kännas riktigt lyxig, utan att behöva bli särskilt dyr.

Annons


För drygt 300 år sedan utvecklade munken Pierre Pérignon – mer känd som Dom Pérignon – den revolutionerande jäsningsprocess som än i dag används för att tillverka champagne. Det bubblande vinet blev så småningom högsta mode vid det franska hovet under Ludvig XIV:s, ”Solkungen”, tid som regent.På 2000-talet vill fler människor än någonsin njuta av den bubblande festdrycken. I tunnlar under Pierre Pérignons hemstad förvaras och lagras runt 300 miljoner flaskor champagne av kända märken som Moët & Chandon och Pol Roger. Försäljningstoppen nåddes kring millennieskiftet, och för något år sedan trodde man att det fanns en risk att champagnen skulle ta slut. Den globala finanskrisen löste tillfälligt problemet – efterfrågan minskade när ekonomin blev sämre runt om i världen. Men priserna på champagne har ökat.
Är det läge att själv resa till Champagneregionen för att fynda billigare bubbel?
– Ja, säger svenska Jessica Perrion som bor i charmiga Verzenay.
Byn ligger inbäddad i det sluttande gröna landskapet, och är omgiven av vinodlingar.
– Här finns 75 små producenter av champagne. Jag tycker att det är de mindre husen man ska besöka. Själv har jag gäster nästan varje dag, främst svenska turister. De är intresserade av personliga och mer prisvärda champagner, säger Jessica Perrion.Jessica Perrion kom till Champagneregionen som språkstudent för 18 år sedan, utan att någonsin ha druckit champagne. Nu är hon ingift i familjen Perrion som tillverkar 10 000 exklusiva flaskor champagne om året. Deras pinot noir- och chardonnay-plantor är utspridda över fälten, med sammanlagt ett hundratal rader av rankor. De druvor som inte går åt till den egna produktionen säljs till större hus. De flesta vinbönder sparar sina finaste skördar till de egna märkena.
Jessica och maken Thierry har tre barn och har tagit över gården efter svärföräldrarna. Men den äldre generationen – framförallt svärfar Guy, 83 – gillar att hålla ett vakande öga på verksamheten.
– På senaste skollovet satte vi nya plantor. Då var min äldste son, hans far och farfar ute och hjälptes åt. Det är så vi vill arbeta. Om 30 år kan min son berätta för sina barn om hur det gick till, säger Jessica Perrion.
Två mil norr om Verzenay ligger Champagneregionens huvudort Reims. En trevlig stad med 200 000 invånare. Reims är bra att ha som bas när man gör utflykter till byarna runt omkring. Det är lätt att följa de slingrande turistvägarna som leder till små champagnehus där det erbjuds gårdsförsäljning och gratis provsmakningar av de egenproducerade sorterna. Det finns inget köptvång, men vill man ta med sig en flaska hem går det att hitta helt unika etiketter. Priserna ligger på runt 15 euro per flaska, alltså en hundralapp billigare än på Systembolaget hemma i Sverige.Maten då? Jo, på gågatan Rue des Campucins i Reims ligger brasserierna vägg i vägg. Ett tips är att titta på matsedeln utanför och jämför menyerna. En trerätters middag med exempelvis gåsleverterrin till förrätt, halstrad fisk till huvudrätt och en chokladdessert kostar omkring 25 euro. De vegetariska alternativen är dock få. Men trots att staden ligger långt från havet finns god tillgång på skaldjur och ostron.
Den som vill äta gott, men längre ifrån den stora turistströmmen kan söka sig mot kvarteren kring saluhallen.
Överallt serveras champagne på glas, ofta från utvalda småproducenter. Ett större sällskap kan med fördel ta in en hel flaska för runt 40 euro. Den serveras i en elegant ishink vid bordet och man kan lugnt njuta av folkvimlet med bubblor som räcker länge./TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons