Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxigt lugn på Mauritius

/

Vintermörkret och den trötta årstiden är här. Fly kylan och följ med på en drömresa till ett lyxhotell med kunglig service mitt i Indiska Oceanen.

Annons

Vill man unna sig återhämtning med guldkant långt bort från vardagens plikter är Mauritius ett utmärkt resmål. Längs stranden vid Flic en Flac ligger lyxhotellen på rad: Hilton Resort, La Pirogue och Sugar Beach Resort där jag checkat in. Det börjar bra vid välkomnandet i en tropiskt prunkande trädgård, bland kalkvita frangipani och illröda hibiscus. Jag får en varm handduk att badda min svettiga panna med och hjälp med att bära upp väskan till sviten.

Frukosten är slottslik. Pannkakor och omelett med parmesanost gräddas direkt vid bordet. Vi njuter av utsikten över en lugn ocean.

– Här finns lyx utan gräns. Det är bara att ta för sig, skrockar René Chardin från Paris i nylagd solbränna under sitt silverglänsande hår.

Mauritius är en utpräglad resortdestination. Det är viktigt att välja boende med omsorg och det kan vara värt ett flådigt hotell när man ändå kostat på sig att åkta hit.

När frukosten lagt sig provar vi aerobics i poolen tillsammans med eleganta italienska damer, till Madonnas Like a virgin. De flesta turister tillbringar den mesta tiden på hotellet som erbjuder allt från golf till långa spa-behandlingar med lera och svalkande ansiktsmasker.

Middagsbufféns indiska rätter doftar kardemumma och kanel, nyfiskad marlin och tonfisk grillas framför ögonen och den färska mangoglassen är en smakbomb.

– Underbar mat! Vi har redan gått upp ett par kilo på några dagar, skojar paret Bonde från Göteborg.

Avslappningen sprider sig genom hela kroppen under siestan på hotellrummet. Från havet hörs ett rogivande brus.

– Hello sir, some fresh fruit?

Ett fat med färsk snyggt uppskuren ananas bärs in av roomservice.

Nästa dag vigs åt poolen med drinkar, som Hemingways favorit Bellini på champagne och persikopuré, i höga snygga glas med tomtebloss. Under kokospalmernas skugga kysser ett förälskat kroatiskt par varandra. En rysk barnfamilj kastar badboll i bassängen.

Det finns gott om utrymme runt poolen. Stämningen är lugn och skön. Längs strandens vita sand, som knorrar som potatismjöl mellan tårna, behöver vi inte trängas. För många är det ytorna och stillheten som lockar och motiverar till en semester som denna. Havet är som ett stort, klart och ljummet akvarium där vi badar som delfiner.

Till kvällen har hotellet dansunderhållning med öns sega-musik, en blandning av heta latinska och karibiska karnevalsrytmer, som förtrollar mitt hjärta.

Dagen efter gör vi en dagsutflykt till huvudstaden Port Louis:

– Köp denna skiva, Sága trapé Trapé av Didier Clarel. Det kommer du inte att ångra, säger den trevlige försäljaren inne i sitt prång.

Längs Port Luises ruffiga gator bär kraftiga killar vattenmeloner till marknaden, butiksägare samspråkar på trottoaren och från gatustånden trollas goda smaker fram för en bråkdel av priserna på hotellens restauranger.

De mauritier vi möter är sympatiska och välkomnande. Öns befolkning skapar en underbar palett av kulturer, färger och dofter. Författaren Mark Twain menade att Gud först skapade Mauritius och sedan himmelen som en kopia av denna paradisö. Han var inte helt fel ute.

Mer läsning

Annons