Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M har också ansvar för kissblöjorna

Annons

Kjellin, Tobè och Beckman försöker låtsas om att de inte är medskyldiga till de äldreomsorgsskandaler vi tagit del av på senare tid. Äldre som vanvårdas, amputeras, får ligga i sin egen avföring, sova på madrasser och ren svält är en konsekvens av att höga vinster ska pressas ur en verksamhet med små resurser. Vinsten måste ju tas någonstans ifrån. Och då blir både omsorgen om de äldre och de anställdas arbetsvillkor lidande. Kissblöjor har blivit värda sin vikt i guld i den marknadsanpassade äldreomsorgen.
För den här situationen har Moderaterna, mer än något annat parti ett stort ansvar. För det är Moderaterna som är de främsta förespråkarna för privata vinster inom välfärden. Och de moderata privatiseringarna fortsätter.
Nu hotar till och med Moderaterna och regeringen att tvångsprivatiseras äldreomsorgen i de kommuner som är motsträviga. Senast år 2014 ska de kommuner som inte privatiserat sin hemtjänst tvingas till det genom lagstiftning skriver man i budgetpropositionen. För Moderaterna är det fortfarande viktigare att vinstintresset får härja fritt än att äldre får en bra omsorg.
De tre påstår att en ökad kontroll ska leda till bättre omsorg. Men risken är att kostnaderna för sådana kontroller ska tas från en äldreomsorgen som redan nu har för dåligt med resurser. Det handlar om tusentals kontrakt, hundratals bolag men framförallt om stora riskkapitalbolag som ska kontrolleras. Är det rimligt att bygga ut en gigantisk kontrollapparat när det grundläggande problemet är bristande resurser och det stora vinstuttaget.
Över hälften av den privata äldreomsorgen bedriv av två riskkapitalbolag Attendo och Carema. Bägge har sitt säte i skatteparadis. Riskkapitalbolag ägs under några år, oftast 4-7 år, under den tiden effektiviseras och byggs verksamheten ut. De vinster som uppstår, av våra skattepengar, används till att köpa upp fler verksamheter för att på så sätt öka värdet inför en försäljning. Attendo är nu till salu. Förra gången det såldes (2007) gjorde ägarna en vinst på 440 procent. Och då hade den ägaren haft bolaget i ett år. Att stänga möjligheterna för ränteavdrag på aktieägarlån kommer inte all leda till något mer än att staten får in en ytterst liten del i skatt på vinster gjorda på våra skattepengar. I övrigt kommer allt att fortgå som innan.
Äldreomsorgen är en lukrativ verksamhet. Enligt SCB har äldreomsorgen har 33 procent avkastning på eget insatt kapital. Det mer än dubbelt så hög avkastning som vad elbolagen har.
Vänsterpartiet vill förbjuda vinstdrivande bolag i välfärden. Vi är dessutom de enda som anslår öronmärkta pengar till fler anställda i äldreomsorgen i vår alternativa statsbudget. Totalt lägger vi 11 miljarder kronor de närmaste tre åren på äldreomsorgen. Det är helt nödvändigt, De äldre ska vara trygga och ha en bra omsorg. De anställda ska ha bra arbetsvillkor och rättvisa löner. Det är så vi får en bättre kvalitet. Inte genom vinster och politiker som inte tar ansvar för sin politik.
Ulla Andersson
Vänsterpartiet

Mer läsning

Annons