Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: "Kostnader och avtal för crosshallen måste redovisas"

Företagen i Tierps kommuns behöver anställningsbara medarbetare med rätt kompetens. och förhoppningen står till Högbergsskolan med de gymnasieprogram som där erbjuds. Därför är det viktigt att Högbersskolan har ett gott ryckte, håller hög kvalité och infriar elevernas förväntningar så att kommande gymnasieelever söker sig till skolan för att den har ett gott renommé.

Kommunledningen har fått elever att välja Högbergsskolan för att deras specialidrott motocross skulle kunna genomföras inomhus under vinterhalvåret från hösten 2017, utan att göra en konsekvensanalys. Nu lovar kommunledningen att motocrosshallen ska stå klar hösten 2018. Förhandlingar pågår med en byggherre som har ekonomiska problem med obetalda skulder enligt media. Vilket ansvar tar då de styrande politikerna för att Högbergsskolan ska ha ett gott anseende?

 För Plus-kunder: Från spadtag till anklagelser om avtalsbrott – här är hela berättelsen om crosshallen

Kommunledningen upplåter nu mark och har tecknat ett arrendeavtal på 25 år, där kommunen tar på sig stora löpande kostnader och ansvar för driften till en privat aktör. Är inte det märkligt? I dag är notan på över 11 miljoner kronor. Kommunen låter en tjänsteman skriva på ett hyresavtal på 15 år med ett totalt värde på 9 miljoner kronor som kommunen inte kan ta sig ur. Allt detta för en specialidrott på 4 timmar i veckan för 37 elever. På Högbergsskolans hemsida står det att kommunen bygger en crosshall.  Är inte det underligt?

Detta är mina funderingar:

·         Hyrestagaren Högbergsskolan ansvarar för säkerheten på banan under nyttjandet.  Med tanke på typen av verksamhet undrar jag hur har man tänkt att lösa eventuella  säkerhetsbrister i banans konstruktion?

·         Vad har uthyraren för ansvar för säkerheten?

·         Hur ser den totala intäkt och kostnadskalkylen ut utifrån god ekonomisk hushållning?

·         Vad händer om elevunderlaget viker? Var ska kostnaderna tas?

·         Med facit i hand, varför byggde inte kommunen själv hallen med en bred politisk förankring där man redovisade var pengarna skulle tas ifrån? Nu blev det ingen normal upphandling av bygget. Fanns det intresse från lokala byggföretag? Varför agerade man så fort? Hur ekonomiskt är det att bygga under en högkonjektur utan upphandling?

·         Vad har och kommer denna satsning att kosta skattebetalarna i Tierps kommun, samt var ska pengarna tas ifrån?

·         Hur säkerställer kommunledningen att detta inte återupprepas?  

Nu är det dags att alla kostnader och avtal redovisas när kommunledningen ska svara på Sara Sjödals (C) interpellation ”Finns det kostnadstäckning för crossprofileringen eller används kommunens skattemedel”.

Det är inte okej att lova eleverna på Högberskolan utbildning under förhållanden som man inte kan infria.

Tierps kommun behöver en ny ansvarsfull kommunledning.

Åsa Sikberg (M)  Vice ordförande Barn och Ungas Utskott, ledamot av Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige.

LÄS MER OM CROSSHALLEN:

INSÄNDARE: Crosshallen i Tierp – vad gör politikerna?

DEBATT: Varför berättar inte S-styret i Tierps kommun sanningen angående crosshallens avtal?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel