Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-löfte: Jeepen ska bort

Gävles offentliga konst rör upp känslor. I ett utspel lovar nu moderaten Niclas Bornegrim att ta bort konstverket "Priapos Trädgård".

– Dag ett som jag sitter vid makten, då åker jeepen, säger han.

Annons

Arbetarbladet lät i onsdagens tidning "konsthataren" Lars Thorsell diskutera Gävles offentliga konst med Anna Livion Ingvarsson, chef på Konstcentrum. Thorsell sågade bland annat "Priapos trädgård", konstverket i rondellen vid Gustavsbro. Nu får han medhåll av en av Gävles ledande moderater, Niclas Bornegrim, ledamot i kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen.
– Det är en jeep och ett buskage som ser värre ut än min trädgård när jag har haft mycket att göra. Det är Gävles bästa plats för offentlig konst och då ska vi ha något som väcker positiva känslor och stolthet, inte något som retar upp Gävleborna, säger han.
Han lovar att ta bort konstverket om M vinner valet 2014.
– Om jag sitter vid rodret beställer jag tre man och en kranbil som får lyfta bort jeepen. Det är gjort på en lunch.

Bornegrim tycker att hela konstverket kan flyttas till högskolan, som tidigare varit regemente. Han säger också att den rosa färgen passar väl in i "diskussioner om hbt-frågor" som han antyder förs i den miljön.
Ska politiker bestämma över konst?
– Jag tycker att vi har gått för långt med att ge fria tyglar åt konstnärer. Vi bistår med pengarna och platsen, då ska vi även kunna ange en inriktning till konstnären, till exempel att vi vill ha ett välkomnande med en stor bock.

Bornegrim är även tveksam till om konstverket "Det femte elementet" i rondellen vid Norrtull ska få vara kvar. Han berättar om en kvinna som talat om för honom att hon inte kan gå förbi konstverket utan att hennes barn börjar gråta, eftersom skulpturen innehåller ett huvud utan kropp.
– Jag tycker att vi har för lite demokrati i de här frågorna. Gävleborna borde kunna få vara med och bestämma om den ska vara kvar eller flyttas, säger han.
Det låter som att du vill satsa en del pengar på att flytta offentlig konst?
– Ja, det blir nya kostnader, för om vi ska bygga någon stolthet i Gävle så måste vi rätta till de här sakerna, säger Niclas Bornegrim.

Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela har en mer försiktig inställning till konstverken.
– Vår policy är att inte politiskt lägga oss i offentlig konst. Men det kan vara positivt med en debatt, säger hon.

Annons