Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M och SD vinnare på riksdagsbänken

(Uppdaterad 23.47) Det ser ut att bli ytterligare ett riksdagsmandat för Moderaterna på Gävleborgsbänken. Dessutom kommer antagligen Sverigedemokraterna att få ett av länsmandaten. Detta på bekostnad av Socialdemokraterna.

Annons

I skrivande stund (23.00 söndagskvällen) är mandatfördelningen i riksdagsvalet fortfarande mycket osäker. Men allt talar för att Moderaterna går starkt framåt och får ytterligare ett mandat på Gävleborgsbänken. Det skulle innebära att Moderaternas tredjenamn, Lars Beckman, får en riksdagsplats om inte personkryssen ger ett annat resultat. Tidigare sitter Tomas Tobé, Gävle, och Margareta B Kjellin, Hudiksvall, på de två förstaplatserna för Moderaterna i Gävleborg.
– Det skulle vara en väldigt stor utmaning att få jobba för länets bästa i riksdagen, om det nu blir så, säger Lars Beckman (M) på telefon från Alliansens valvaka i konserthuset.
Det ser ut som att Socialdemokraterna tappar ett mandat, från fem till fyra mandat. Med reservation för att personvalen ger ett annat resultat, skulle det innebära att Raimo Pärssinen, Hofors, Åsa Lindestam, Söderhamn, Per Svedberg, Hudiksvall, och Elin Lundgren, Gävle, representerar Socialdemokraterna på Gävleborgsbänken.
– Nä, det är svårt att vara nöjd med riksdagsresultatet. Det är ganska makabert faktiskt. Vi har ju haft roligare faktiskt, kommenterar Elin Lundgren (S).
Ni har inte haft det här valresultatet på känn?
– Nä, det har känts bra nu på slutet. Det har känts som att vi haft medvind.
Folkpartiets plats där Hans Backman, Hofors, suttit under den nuvarande mandatperioden, såg länge ut att hänga löst. Likaså Miljöpartiets mandat som Bodil Ceballos, Gävle, suttit på. I skrivande stund behåller de dock sina platser då Gävleborg får en riksdagsplats ytterligare, från 11 till 12 platser. Det verkar sannolikt att Sverigedemokraternas sjättenamn, Margareta Sandstedt, Gävle, blir riksdagsledamot.

Mer läsning

Annons