Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M skapar jobb åt unga även i Sandvikens kommun

Annons

I sin artikel (26/8) i Arbetarbladet försöker Peter Kärnström (S) att skylla över den egna misslyckade politiken på alliansen. Att Sandvikens kommun sedan länga haft problem med ungdomsarbetslöshet verkar vara en synvilla som inte existerar - förutom just när vi har en alliansregering. Det inger inte förtroende och låt oss därför istället berätta vad alliansen gjort för att unga lättare ska komma in på arbetsmarkanden.
Vi har bland annat gjort det mer lönsamt att arbeta, lättare och billigare att driva företag och halverat arbetsgivaravgiften för unga. Vi har även infört RUT- och ROT-avdrag. Räddat möjlighet till säsongsanställningar och börjat återupprätta en skola där fler ska lämna med godkända betyg. Detta betyder att alla unga i Sandvikens kommun har rätt till att lära sig räkna, skriva och läsa samt att få godkänt i betygen i basämnena d v s matematik, engelska och svenska. Vissa har det lättare och andra behöver mer stöd och ansträngning och då måste resurserna finnas där. För långtidsarbetslösa ungdomar har vi infört en särskild jobbgaranti på Arbetsförmedlingen och nystartsjobb där företagen inte behöver betala någon arbetsgivaravgift.
För den framtida politiken tror vi det är viktigt att förstå att ungas arbetslöshet ter sig olika. Vissa ungdomar står väldigt långt från arbetsmarknaden och lever på försörjningsstöd medan andra står nära till jobb. Över hälften av den är faktiskt heltidsstuderande, går i gymnasiet och söker extrajobb. Slutsatsen av detta är att det behövs olika åtgärder och satsningar för att sammantaget bekämpa ungdomsarbetslösheten.
Vårt besked till unga i Sandvikens kommun är att vi inte tänker riva upp de reformer som är genomförda. Det ska inte bli dubbelt så dyrt att anställa unga. RUT- och ROT-avdrag blir kvar så att jobbchanserna blir fler. Upprustning av skolan ska fortsätta. Men vi är beredda att göra mer.
Vi vill bygga ut lärlingsutbildningar på gymnasiet och åstadkomma fler lärlingsanställningar så ungdomar tidigt får in en fot på arbetsmarknaden. För restaurangbranschen, där många unga arbetar, vill vi halvera momsen för att fler jobb skapas. Moderaterna och alliansen accepterar inte att så många ungdomar hamnar i bidragsberoende och är därför beredd prioritera jobb för unga framför andra insatser.
I valet den 19 september är alliansens arbetslinje mot vänsterpartiernas bidragslinje som allra tydligast för just unga. Ska de betala priset för höjda bidrag med att vänsterpartierna inför en särskild ungdomsskatt eller ska Sverige gå vidare med att underlätta deras chanser till jobb?

Sandviken 2010-09-09
Riitta-Liisa Björk, Oppositionsråd Sandviken (M)
Tomas Tobé, Riksdagsledamot för Gävleborgs län (M)

Mer läsning

Annons