Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M vill ha fler jobb på landsbygden

För kommunerna på landsbygden är det den långsiktiga utflyttningen och utarmningen av jobb en av de största utmaningar. Näringsliv och offentliga aktörer i många av landets kommuner har svårt att hitta personal med rätt utbildning och kompetens. Detta beror delvis på att unga människor flyttar iväg för att utbilda sig och återvänder i allt mindre grad. Samtidigt är nya inflyttare svåra att attrahera.

Vi på Moderaterna menar att de viktigaste nyckelfaktorerna för en levande landsbygd är att kommunen skall kunna erbjuda jobb samt kompetensutveckling och högre utbildning i hemkommunen. Utflyttningen från landsbygd och mindre kommuner till större städer och högskole-/universitetsorter är en utmaning för många kommuner i Sverige. När studenterna har studerat klart stannar de ofta kvar i storstaden för att jobba och återvänder sällan till landsbygden.

Varje kommun måste garanteras en offentlig basservice där invånare möter personal som kan bistå i grundläggande frågor eller hänvisa till rätt myndighet. Allting behöver inte styras från storstäderna utan genom att ha personal med rätt kompetenser inom flera myndighetsområden kan service ges från exempelvis Skattemyndigheten, Arbetsförmedlingen, Polisen och Försäkringskassan. Tillgång till service även på landsbygden är en fråga om trygghet. Invånare i hela landet behöver få hjälp, råd och stöd från myndigheter och erbjudas en grundläggande myndighetsservice. Detta öppnar även upp för fler arbetstillfällen på landsbygden.

Moderaterna vill arbeta för landsbygdens tillväxt samt motverka utflyttning och utarmning av jobb på landsbygden. Därför måste vi se till att invånare har ett tydligt alternativ till att flytta ifrån landsbygden för utbildning eller jobb. Det tror vi skapar goda förutsättningar för en levande landsbygd.

Ulf Berg (M)

riksdagsledamot Dalarna och talesperson i landsbygdsfrågor

Marta Obminska (M)

riksdagsledamot för Uppsala län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel