Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(M)yggattacken mot regeringen

Under fredagen ska riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) fråga miljöminister Åsa Romson (MP) varför hon vill dra in myggbekämpningen vid Nedre Dalälvsområdet.
– Min ärliga förhoppning är att regeringen ska tänka om, säger han.

När regeringen släppte sin höstbudget väckte det indragna stödet till myggbekämpning massiv kritik – även från de egna leden. Det handlar om fyra miljoner kronor årligen som underlättat livet för människor i Gysinge och Österfärnebo.

– I statsbudgeten är det en mycket begränsad satsning. Det handlar bara om viljan finns att hjälpa de boende vid Nedre Dalälven, säger Tomas Tobé, som tänker ställa miljöminister Åsa Romson mot väggen under en riksdagsdebatt på fredagen.

– Jag tänker kräva besked från Romson om hur regeringen ska göra med myggbekämpningen. De skriver i budgeten att det är ett ansvar för kommuner och regioner och att de är skeptiska till bekämpningsmedlet BTI. Men BTI är det enda som hittills visat sig fungera, och jag tycker inte att vi kan lämna människor i sticket tills det kommer ett bättre bekämpningsmedel.

Varför tror du att myggbekämpningen vid Nedre Dalälven inte står högt på regeringens agenda?

– Jag tror det handlar om att Åsa Romson och många miljöpartister inte har besökt området och förstått hur illa det är. Hur människor, företag och djur påverkas av myggen. I sådana fall tänker jag bjuda henne dit. Det är lätt att sitta i Stockholm och tycka att det här inte är något problem, säger Tomas Tobé och fortsätter:

– Förutom att stoppa myggbekämpning så driver MP många andra frågor som dubbdäcksförbud och förbud på licensjakt av varg. Det är klart att det rör sig om en direkt fientlig politik mot landsbygden.