Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madcon sätter Norge på hiphopkartan

Madcon är Norges nya musikexport. Nyligen stod de på samma scen som Beyonce och Alicia Keys under World Music Awards i Monaco, och i januari släpps nya singeln "Liar" i 17 europeiska länder.

– Att vi nu bli tagna på allvar är helt otroligt. Det är som att vara en liten pojke i en godisbutik, säger Tshawe Baqwa.

Norska rapduon Madcon bildades för 16 år sedan då Tshawe Baqwa, 28, och Yosef Wolde-Mariam, 30, fortfarande var tonåringar. Med hitten "Beggin" uppmärksammades de plötsligt utanför hemlandet, och nu är de på god väg att erövra Europa med topplaceringar på hitlistor och likväl som uppträdande på World Music Awards i Monaco.

– Vår framgång i Europa är helt baserad på musiken, inte på oss som personer som kanske den inhemska publiken gillar, säger Yosef.

Förra skivan "So dark the con of man", som släpptes för mindre än ett år sedan, blev något av ett genombrott. I dagarna släpper Madcon sitt tredje album "Inconvenient truth". Förstasingeln "Liar" har redan legat på norska hitlistor, men släpps i 17 europeiska länder i januari.

– Det här är början på en ny epok för oss. Tshawe har utvecklats som sångare vilket har öppnat nya dörrar för oss. Det här är definitivt den bästa plattan vi gjort hittills, vi är stolta över den, säger Yosef och fortsätter:

– Det är inte något vi har slängt ihop för att surfa på framgångarna. Vi kommer aldrig att sluta göra musik oavsett vad som händer.

I Sverige är duon fortfarande relativt okända, men i Norge har de en trogen och tilltagande fanskara, som knappast blev mindre när Tshawe gick och vann Norges version av "Let's dance" ("Skal vi danse?") 2007. Men skrikande fans är inget som stiger dem åt huvudet.

– Det ska mycket till innan vi vänjer oss vid framgången, om vi någonsin kommer att göra det. Vi är fortfarande unga och hungriga på att skapa bättre och bättre musik. Om du älskar musik vill du fortsätta vara engagerad och inspirerad, säger Tshawe.

Och så bryter de ihop av skratt och slår fast att förrförra veckan "var den fetaste veckan i hela mitt liv" som Yosef uttrycker det. Det var när de, efter uppträdanden i Monaco och St Tropez, kom till Paris och spelade inför 5 000 personer som kunde alla låttexterna.

– Då fick vi framgången ingraverad i skallarna våra, på ett helt annat sätt än när man ser på ett papper att vi toppar hitlistor. Då såg vi det i verkligheten, säger Yosef.

– Alla våra drömmar har gått i uppfyllelse, det var oväntat, säger Tshawe.

Att det går så bra i Europa har gjort att de nu vågar hoppas på hiphopens hemland – USA. Tidigt nästa år ska singeln "Beggin" släppas i USA, och det ska även förra albumet.

– Det är en stor dröm, men vi är väldigt nervösa. För mig är det viktigt vad folk där borta tycker om vår musik. Det är därifrån den kommer. Jag vill inte säga mer, jag vill inte jinxa det, säger Tshawe.