Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maffian stolt över "Gomorra"-filmen

Roberto Saviano blev mordhotad för sin bok om den napolitanska maffian.
Men maffian verkar snarast ha blivit stolt av filmatiseringen av "Gomorra".

Annons

Han är mannen bakom det senaste årets mest hyllade film - den redan mångfaldigt prisbelönade "Gomorra".

Men till skillnad från författaren till denna berättelse om maffian i Neapel har Matteo Garrone aldrig blivit mordhotad.

- Jag tror maffiabossarna var stolta över att filmen gjordes. De kände sig som i "Gudfadern", säger Matteo Garrone.

Intervjun sker under filmfestivalen i Cannes våren 2008, på en terrass strax ovanför paradgatan Croisetten. Med tanke på alla kontroverser kring "Gomorra", inte minst det uttalade mordhotet mot författaren Roberto Saviano, känns det lite obehagligt att göra en intervju ute i det fria. Finns det av maffian utsända prickskyttar i något av alla närliggande hus?

Men Garrone lugnar.

- Jag har aldrig blivit hotad. Roberto har blivit mordhotad eftersom han namngav maffiabossarna och när boken blev en internationell succé, så insåg de att deras namn skulle spridas över världen.

Filmatiseringen av "Gomorra" har filmen blivit en stor framgång i Italien, där den visats för fullsatta salonger. Den kommer senare att vinna bland annat Cannesfestivalens Grand Prix och fem utmärkelser vid Europeiska filmakademins prisutdelning i Köpenhamn i december.

Den är nominerad till en Golden Globe och den är den film som torde ligga bäst till för att vinna årets Oscar för bästa icke engelskspråkiga film.

Filmen spelades in i de områden i Neapel där boken utspelas.

- Jag samarbetade inte med maffian, men jag gjorde från början klart att jag gjorde en film om dom, inte mot dom. Och många av dom var stolta över att filmen gjordes, säger Matteo Garrone och fortsätter:

- En av dom, som jag talade med, sa att hans favoritfilm var "Gladiator", eftersom han såg sig som en arvtagare till de romerska kejsarna. Han såg inga likheter mellan sig själv och maffian i USA.

"Gomorra" är gjord i en närmast dokumentär stil, och med mestadels okända skådespelare. Garrone säger att hans avsikt från början var att filmen skulle ha en mycket dokumentär prägel.

- Den skulle kunna ses som ett krigsreportage, som en skildring från frontlinjen. Och att vi kunde filma i de miljöer där boken utspelas var fantastiskt.

Boken och filmen "Gomorra" har gjort världen medveten om den lokala maffians, camorrans, grepp över Neapel. Garrone hoppas att uppmärksamheten ska tvinga myndigheterna att gripa in.

- Det jag hoppas att min film visar är att det nu är camorran som är den "myndighet" som medborgarna ser upp till som problemlösare med det vardagliga. Så länge regeringen inte gör någonting, så länge man låter detta fortgå, kommer maffians grepp över Neapel att finnas kvar.

 

//bilder:3

Bildtext 1: Regissören Matteo Garrone har fått åka runt och plocka hem priser för "Gomorra". Här på europeiska filmgalan i Köpenhamn i december.

Foto: Tariq Mikkel Khan/AP/Scanpix

Bildtext 2: Roberto Saviano har fått lida för sin bok om napolitanska maffian, nu kommer filmen "Gomorra".

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Bildtext 3: Matteo Garrone har gått in för att skapa en så dokumentär känsla som möjligt i filmatiseringen av "Gomorra".

Foto: Nonstop Entertainment

4