Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus hängs ut som porrsurfare

Magnus, 46, hängs ut på nätet för att ha porrsurfat utan att ha betalat för det. Nu utreds företaget JD Finance för bluffakturor.

– Det är obehagligt att anklagas för något jag inte har gjort, säger den utpekade Skärplingebon.

Annons

Magnus, 46, känner sig maktlös. I brevet från JD Finance anklagas han för att olagligt ha laddat ner porrfilm och brutit mot copyrightlagen.

Fakturan är på 900 kronor – men Magnus vägrar att betala.

Nu hängs han ut med namn och personuppgifter på företagets hemsida.

– Om jag inte betalar hotar de med inkasso och kronofogden. De får göra vad de vill men jag tänker inte pröjsa, säger han.

Magnus är inte ensam. Polisen har fått in över 1 000 polisanmälningar mot JD Finance, tidigare under namnen Grossen Öland AB, Dquera AB och Arcade World SA.

Svensk Handel har företaget på sin varningslista.

– Det handlar om bluffakturor och är ren utpressning. Det är bara att polisanmäla och bestrida fakturan, säger Örjan Brodin vid Tierpspolisen.

Mannen som påstås äga rättigheterna till filmerna heter Dennies Pettersson, 39. Han har anlitat JD Finance för att driva in skadestånden.

Pettersson är aldrig dömd men misstänks för flera bedrägerier de senaste 10–15 åren. Enligt polisen ska han ha fått in mångmiljonbelopp på betalningskraven.

Själv har han motanmält alla som polisanmält hans fakturor. Han menar att de har laddat ner porrfilm utan att – som det krävs i väldigt liten stil – bli medlem ”och ladda ner lagligt”.

– Det finns underlag för fakturorna. Personerna har gått in på sidor, godkänt ett avtal och laddat ner filmer utan att betala, säger Dennies Pettersson.

Annons