Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magplasket Halal-TV

”Halal-tv” fick nog inte riktigt den start som SVT hade hoppats på. Åtminstone om man föreställer sig att de kunde ha haft positiva förhoppningar om programmet. I bästa fall ville man verkligen informera om ... något – utan att lyckas.

Annons

Tyvärr kändes premiären och hela upplägget snarare som osedvanligt usel propaganda.

Det som har fått mest uppmärksamhet är (föga överraskande) Carl Hamiltons psykbryt över en utebliven handskakning, men annat bör också uppmärksammas. Till exempel vad SVT egentligen vill åstadkomma med programmet.

Sällan har väl SVT:s fria television framstått som så ofri som när programledarna konstaterar att det är vänstern som står för att alla ska ha det lika och att deras politik bygger på solidaritet. Eller under ”intervjuer” med ungdomar som konstaterar att ”det är den där jävla Reinfeldts fel” att rika blir rikare och fattiga blir fattigare. Eller när Mona Sahlin får förklara att det inte var socialdemokraternas fel att klassklyftorna har ökat.

I stället för diskussion eller några egentliga fakta bjuds man på floskler som att det är dåligt med orättvisor och att det är konstigt att vissa ska ha det så mycket bättre än andra. Budskapet tycks vara att rika/högern är ”onda” och om man inte är rik så är det kört. Det känns som en sorts uppgivenhet som bara befäster alla fördomar om ett klassamhälle.

Konceptet framstår som än mer absurt om man tänker sig ett program med tre bankdirektörer från Danderyd i huvudrollen i stället. De kunde åka omkring och beklaga sig över alla fattiga som bara sitter hemma och tar emot bidrag i stället för att arbeta och tjäna pengar. Det vore naturligtvis otänkbart.

Programledarna Cherin, Dalia och Khadiga må vara hur trevliga och kaxiga som helst, men de är inte bra programledare. Det är ”REA”-varning när de styltar ur sig frågor under intervjuerna. Det fungerar något bättre när de skippar manuset och börjar diskutera med varandra. Åtminstone tills det slutar med ett: ”Shit, kolla den där villan!” Vilket på ett bra sätt sammanfattar ambitionsnivån på hela programmet.

Dessutom har man den religiösa aspekten på programmet, som även den ställer till vissa problem med SVT:s programinnehåll. I efterhand slår man knut på sig själva när man försöker få det till att ”Halal-tv” egentligen inte handlar om islam, utan bara om tre troende muslimska tjejers helt egna åsikter. Jo, säkert. Det ironiska är att just delarna om islam var det enda som ens närmade sig något som kunde berättiga programmets existens.

I skrivande stund har det inkommit ett tjugotal anmälningar mot ”Halal-tv” till Granskningsnämnden. Det skulle närmast kännas som ett skämt om de inte lyckas hitta någonting att kritisera eller fälla programmet för.

Staffan Åhman

Mer läsning

Annons