Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makten och folket

Så kom slutligen den så kallade grundlagsutredningen. En gedigen lunta på nära 600 sidor som utgör en genomgång av vår grundlag.

Annons

Och vad som föreslås av utredarna är bland annat förändringar som kommer att stärka medborgarnas inflytande inom vår svenska demokrati.

Spärren för personval i riksdagen sänks från 8 procent till 5 procent för att ge oss väljare större möjlighet att möblera om på partiernas listor även i riksdagsvalet.

Ett positivt steg framåt, eftersom det innebär att vi i högre utsträckning än idag kommer att kunna vara med och välja vilka individer som ska representera oss i stället för att som i dag främst vara med om att välja vilket parti som ska göra det.

Socialdemokraternas bristande lyhördhet korrigerades exempelvis vid det förra parlamentsvalet genom personröster när EU-kritikern Anna Hedh, som av partiet placerats på 31 plats, lyftes in på valbar plats av väljarna.

Även inslaget av direktdemokrati stärks om förslagen i grundlagsutredningen går igenom. Trösklarna för kommunala folkomröstningar blir i så fall lägre, genom en regel som innebär att kommunfullmäktigeförsamlingar bara i undantagsfall kan avslå medborgarnas begäran om lokal folkomröstning.

Att den nuvarande möjligheten till så kallade folkinitiativ inte fungerar tillfredsställande är tämligen uppenbart när det kan konstateras att endast 12 av 139 initiativ hittills lett till lokala folkomröstningar. De folkvalda har helt enkelt stått i vägen för folket. Vilket gjort möjligheten till folkinitiativ till ett skendemokratiskt inslag.

Mer makt åt folket. Så skulle delar av innehållet i grundlagsutredningen alltså kunna sammanfattas. Vilket borde vara en självklarhet i ett informationssamhälle fyllt av upplysta medborgare. Partierna ska inte fungera som förkläden i en demokrati, vilket de delvis gör i dag då inslaget av direktdemokrati är tämligen blygsamt. Något som grundar sig i en självbild inom partiväsendet där de folkvalda anses bättre lämpade att fatta beslut än medborgarna själva. Trots att vi inte har expertstyre och folkvald ska vara ett förtroendeuppdrag snarare än ett yrke.