Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målet: Få fler gömda att lämna Sverige frivilligt

De flesta papperslösa som lever gömda i Gävle håller sig undan reglerna i Dublinförordningen.
Varje år går flera tusen människor under jorden, för att undvika att skickas ut ur Sverige.
– Migrationsverkets mål är att så många som möjligt ska medverka frivilligt, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Annons

Tusentals människor i Sverige går varje år under jorden efter ett utvisnings- eller överlämningsbeslut. Förra året var det 10 926 personer som gick under jorden och blev polisärenden. Bara fram tills april 2016 har 2 207 personer redan hunnit bli polisärenden.

─ En person som ska utvisas eller överföras ska i första hand återvända frivilligt eller med stöd av Migrationsverket. Om inte det går är det polisens ansvar att verkställa beslutet, förklarar Pierre Karatzian.

De flesta gömda i Gävle håller sig undan reglerna i Dublinförordningen, som innebär att asylsökande från länder utanför EU ska söka asyl i det första EU-land de anländer till. Då preskriberas ärendet efter 1,5 år innan man kan söka asyl i Sverige.

– När 18 månader passerat och personen inte överförts till ansvarigt land har person rätt att ansöka om asyl i Sverige och om så sker kommer ansökan att sakprövas här, säger Pierre Karatzian.

Om man överklagar Migrationsverkets beslut kan den rättsliga processen ta flera år vilket gör att hen måste hålla sig gömd under lång tid i Sverige och invänta beslutet.

Migrationsverkets avlägsnandebeslut preskriberas efter fyra år eller efter att personen har fått permanent uppehållstillstånd, eller att avlägsnandebeslutet av annan anledning har upphävts.

Lagen är snårig och har många parametrar att ta hänsyn till. Det går exempelvis inte att söka uppehållstillstånd för arbete när man redan är i Sverige, det ska vara klart innan.

– Huvudregeln i svensk lagstiftning är att ett uppehållstillstånd för arbete ska vara beviljat innan man reser in i landet, förklarar Pierre Karatzian.

Hur jobbar Migrationsverket med dem som gömmer sig efter avslag på asylansökan?

– Detta är ingen fråga för Migrationsverket eftersom vi, av naturliga skäl, inte har någon kontakt med denna grupp, de har ju avvikit. Personer som upprätthåller sig illegalt i Sverige är en fråga för polisen. Om någon avviker efter att ha fått avslag lämnar vi över ärendet till polisen, säger Pierre Karatzian på Migrationsverket.

LÄS ALLA DELAR I VÅR GRANSKNING AV DET DOLDA SAMHÄLLET:

Raia och Hassan anlitas svart av föreningar och organisationer i Gävleborg

Anna Norling: Avkriminalisera de papperslösas arbete

Papperslösa tvingas jobba för småpengar: "Det är en slavmarknad"

Allt fler asylsökande väntas gå under jorden

Papperslösa Sahars lön i Gävlebutiken – 26 kronor i timmen

Krönika: Det dolda samhället – problemet som inte finns

Därför granskar vi det dolda samhället

Grova brottslingar tjänar pengar på papperslösa

Ali blåstes av populär krog i Gävle – nu vill han ha revansch

Hårdare konkurrens om svartjobben: "Samhället ser mig som ohyra"