Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Crépin – vår nya filmstjärna

Att se en ny svensk storfilm på bio känns lite som att gå på släktkalas.

Annons

 

Alla är där. Morbror Haber, farfar Hirdwall, moster Marika, tant Endre och gammelfarfar Taube.

Det blir nästan för intimt. Mot slutet av ”Män som hatar kvinnor” undrar man när farfar ska bjuda på en stänkare.

Hela svenska skådespelareliten ville vara med när Stieg Larssons roman filmatiserades. Förstås.

Just när jag skriver det här kommer

förresten ett pressmeddelande om att filmen setts av 350 000 personer i helgen. Största svenska öppningen någonsin i både Sverige och Danmark. Men så gick den upp i totalt 266 kopior samtidigt också.

Nu är vi spända på vad biopubliken i övriga Europa och USA ska tycka. Bara Frankrike och Belgien har dock premiärdatum satta, och det blir inte förrän 13 maj.

Men det var alltså inte ”Män som hatar kvinnor” jag tänkte tala om. Utan om att det skulle vara skönt att slippa tjocka släkten ibland också.

Jag har sett en annan av vårens nya svenska filmer. Som är mycket bättre.

Gjord av en okänd regissör. Med nästan bara okända ansikten.

Och med en tjej som kommer att få sitt stora genombrott i en roll som heroinist.

Malin Crépin. Morgondagens stjärna. Jo, hon är redan utnämnd till det faktiskt. På Stockholms Filmfestival förra året vann Malin Crépin priset ”Rising star”.

Teaterpubliken känner henne (Malin är en av Lars Noréns favoritskådespelare). Biopubliken gör det inte. Än.

Annat blir det efter premiären 20 mars på ”I skuggan av värmen”. Bara Björn Ranelid kan älska en sån titel, men försök att komma ihåg den ändå.

Malin Crépin har huvudrollen, hennes första på bio. Tidigare har hon bara synts som hastigast i ”Miffo” samt tv-produktionerna ”Lasermannen” och ”Upp till kamp”.

”I skuggan av värmen” handlar om Stockholmstjejen Eva som jobbar som väktare och kör ut hemlösa missbrukare ur lagerbyggnader om natten men samtidigt har sina egna kanyler i en prydlig liten ask i uniformsfickan.

Hon kan handskas med heroinet, tror hon. Tills Eva en dag blir kär. I en ambitiös ung polis. Hur länge ska det dröja innan han upptäcker att hon inte bara är en vanlig pundare utan dessutom bedrar honom? Med sitt beroende, inte med någon annan kille.

Sen när Malin Crépin blir superkändis kan vi smickra oss med att hon har varit i Gävle flera gånger. Senast i november stod hon på Gävle Teaters scen i ett drama av Lars Norén.

”I skuggan av värmen” är en stark berättelse och en rörande kärlekshistoria. Men starkast av allt är Malin Crépins gestaltning av missbrukartragedin.

Filmen bygger på en roman med självbiografiska inslag av Lotta Thell.

Regissören heter Beata Gårdeler. Producenten Anna Croneman. Manusförfattaren Karin Arrhenius. Liksom skönt, att slippa tänka på män som hatar kvinnor för en stund.

Mer läsning

Annons