Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mållgan

Det brukar sägas att Fredrik Reinfeldt liknar Alfons Åberg. En mer passande liknelse är dock efter den gångna veckan Mållgan, Alfons Åbergs osynliga kompis.

Fredrik Reinfeldt har varit vår osynliga kompis. Han har varit frånvarande i en tid när hans närvaro hade behövts. Sverige är inte direkt drabbat av skeendet i Norge. Men i Norge bor och arbetar tusentals svenskar. I Sverige finns deras anhöriga. Norge är vårt grannland.

Även en statsminister måste få åka på semester. Även en statsminister måste få vara helt privat och spendera tid med sin familj på för nationen okänd ort. Men när statsministern lyser med sin frånvaro då vårt grannland utsatts för en bestialisk terroristattack väcker det en irritation.

Helt frånvarande har Fredrik Reinfeldt dock inte varit, den 23 juli, det vill säga dagen efter dådet, höll han ett kort anförande, under vilket han konsekvent läste ur pappret. Efter detta har statsministern främst kommunicerat med nationen i skrift. Senast på SvDs Brännpunkt, vilket får klassas som ett märkligt val av publiceringskanal eftersom Svenska Dagbladet, trots sin ypperliga kvalitet, inte utgör ett svenskt medium som når mer än en bråkdel av befolkningen. Det är också, till skillnad från SVT, ett politiserat medium. När en statsminister skall tala till sitt folk bör det rimligen göras i ett så neutralt forum som möjligt. Rollen som statsminister är den som representant för en hel nation. Inte endast för de som röstat på honom.

Varför Fredrik Reinfeldt varit så frånvarande under den gångna veckan verkar vi inte få något svar på. Istället blir det Fredrik Reinfeldts pressekreterare som möter nationen när han i Aftonbladet ger besked om att han bedömer det som att Reinfeldt inte vill bemöta den kritik som riktats mot honom. Enligt Aftonbladet befinner  sig Fredrik Reinfeldt på semester i Turkiet. Om det stämmer eller inte vet vi inte. Konstateras kan dock att det inte går att ta semester från demokratin i rollen som Sveriges statsminister. Vilket är särskilt sant då det otänkbara inträffar. Oavsett om det handlar om en Tsunami i Sydostasien under julhelgen eller ett terrorattentat i vårt grannland Norge under semesterslöa juli.

Då, om aldrig annars, vill vi se samma engagemang hos vår statsminister som vi själva känner.