Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Mamma kommer inte att klara sig”

Annas och Josefins mamma har sedan i våras snabbt gått ned sig i psykisk sjukdom, alkoholmissbruk och hemlöshet.


Döttrarna har förgäves försökt få hjälp – men bollas runt mellan socialtjänst och psykvård. Och nu fruktar de för sin mammas liv.


– Skickar de ut henne på gatan igen kommer hon inte att överleva, säger Anna.

Anna och Josefin är både i 20-årsåldern och så länge de kan minnas har deras mamma Katarina haft en psykisk sjukdom. Men hon har ändå genom åren lyckats klara sig förhållandevis bra. Hon har alltid haft ett eget boende och har skött hyresinbetalningar och andra räkningar.

– Hon har även arbetat ideellt och varit väldigt uppskattad där, säger Lena Backeskog på Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, där Katarina varit medlem i många år.

Men tidigt i våras märkte både döttrarna och personalen på RSMH att något hände. De beskriver hur Katarina kom in i en manisk period och blev väldigt utåtagerande, började köpa saker och göra av med pengar i snabb takt. De tror också att hon blev lurad på pengar av en manlig bekant, vilket gjorde att hon hamnade efter med hyran.

Till slut blev hon så dålig att hon åkte in på psyk. Hon fick recept på medicin som skulle hjälpa henne men hon tycks ha varit för sjuk för att förstå att hon måste ta dem. Hon har bara tagit vissa mediciner och bara ibland och i stället druckit allt mer alkohol för att döva ångesten.

– Mamma har alltid druckit alkohol men det har aldrig varit på det här viset förut, säger Josefin.

Döttrarna har sedan dess från olika håll fått rapporter om hur mammans alkoholbruk accelererat. Hon ska bland annat ha hamnat i fyllecell, kommit i bråk med folk och blivit indragen i en bil och rånad.

Det gick så långt att de i somras flera gånger anmälde till socialtjänsten att mamman skulle behöva tvångsomhändertas för att få behandling för sitt missbruk.

– Vi hade inte längre kontroll på situationen, det eskalerade så snabbt och hon var en fara för sig själv, säger Josefin.

Men beskedet från socialtjänsten var att hon inte hade tillräckligt stora problem för att kunna tvingas till vård. Och för att få frivillig behandling måste hon själv vara motiverad.

Därefter fortsatte det att gå utför. Två obetalda hyror gjorde att Katarina i slutet av september vräktes från sin lägenhet och sedan dess är hon hemlös. Hennes psyksiska hälsa försämrades drastiskt och när hon nyligen besökte RSMH:s lokaler var hon i så risigt skick att personalen akut fick köra upp henne till psykkliniken där hon blev inlagd.

Anna och Josefin trodde att det då skulle ordna upp sig och att mamman äntligen skulle få hjälp.

Men nu har de fått besked att hon ska hon skrivas ut – utan att ha en bostad att gå till och utan att få någon hjälp mot sina missbruksproblem.

– Vi bollas fram och tillbaka. Soc tycker att det är psyks sak och psyk tycker att det är soc ansvar. Jag förstår inte varför de inte kan samarbeta, säger Anna förtvivlat.

De fasar nu för vad som ska hända.

– Hon kommer inte att klara sig. Så som hon är nu kan vad som helst hända. Hon kan ramla i en snödriva och frysa ihjäl eller hamna i bråk och bli misshandlad, säger Josefin.

De betonar också att deras mamma inte är ensam om att komma i kläm mellan myndigheter. Att det finns många fler.

– Vi berättar inte om det här bara för mammas skull utan också för alla andra som är i samma situation, säger Anna.

Anna, Josefin och Katarina heter egentligen något annat.