Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Man blir aldrig fullärd”

De är 15 i Gävle. Ett tusental i Sverige. 100 000 i hela världen. Genom kampsporten Bujinkan Budo Taijutsu har de, likt Japans samurajer, vigt sina liv åt Bujinkans 900 år gamla icke- våldslära; försvar utan våld.

Sverige är känt som ett av sportens starkaste europeiska fästen med över 35 klubbar, och nu har den lilla Gävleklubben bestämt sig för att bli större.

lämnade klubben Brynäs för sin nya lokal i Maxim, som håller på att förvandlas till ett allaktivitetshus.

Taijutsu-klubben hyr ”sin” lokal två dagar i veckan.

– Till en början ja, säger Patrik Johansson, ordförande och instruktör, sen kommer vi att starta barn- och ungdomsgrupper.

disponerar lokalen förvandlas den till klubbens dojo. Drömmen är att få så många medlemmar att de inte måste dela lokalen med andra sporter och filosofier.

på golvet, diplom och tavlor hängs upp, svärd och stavar lutas mot väggarna. Allt eftersom medlemmarna anländer ersätts vinterkläder med svarta budodräkter, och uppvärmningen kan börja. Den består av bland annat ”kullerbyttor”, utan stöd av armarna, och strax bildar de rullande kropparna en rörelse som mer liknar vågor än människor.

Vid ”halvtid” serveras grönt te – precis som i stormästarnas Japan på låga svarta bord med mattorna som sittplats – och tilltugg, som medlemmarna bjuder på.

finns nio skolor och åtta grundrörelser, som kan kombineras i det oändliga. Gemensamt för alla rörelser är att de oskadliggör angriparen och möjliggör ett avslut utan våld.

Instruktörerna Johan Nilsson och Anders Hägglund visar hur Johan med ett enda grepp om Anders ena handled låser Anders kropp i en båge som är omöjlig att ta sig ur. Medan Johan, i sin förvissning om att han oskadliggjort sin angripare, i sinnet redan är på väg bort.

inleds med träning i kroppskännedom och kontroll över kropp och ens mentala jag. Det är denna varseblivning som sedan är utgångspunkten för utövarnas fortsatta utveckling.

– Fullärd blir man aldrig, men mer och mer medveten, säger Patrik Johansson, som i likhet med klubbens övriga instruktörer, regelbundet tränar för stormästare i Japan.

För Patrik är Bujinkan Budo Taijutsu en livsfilosofi som genomsyrar hela hans liv.

Tai betyder kropp, och jutsu betyder teknik.