Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man blir rädd och fundersam

När man som tidningsläsare i lokalpressen får läsa om intervjuer med människor och vilken människosyn de har när det gäller flyktingar och invandrare blir man både fundersam och rädd.

Är allmänbildningen helt borta? Tittar aldrig dessa människor på nyheterna vad som sker i omvärlden eller är det bara Keno och Lotto som finns i dessa huvuden?

Är man född på 30- och 40-talet finns det många minnen från andra världskriget där Sverige kunde kohandla med malmen och på så sätt undvika att bli inblandat i andra världskriget. Vi kunde åka gräddfil medan övriga världen stod i brand. Har vi glömt detta? Industrin var oförstörd, det vara bara att trycka på knapparna sälja och leverera.

Det var bara för oss ungdomar att efter sexårig folkskola med möjlighet till att läsa vidare för dem som hade något inom pannbenet. Under denna tid kom det barn från andra länder som Belgien, Holland och Finland till våra skolor, i dag skulle dessa kallas flyktingar, det var naturligt att Sverige skulle hjälpa till.

För oss som inte fortsatte att studera fanns det hur mycket arbete som helst. Näringslivet skrek efter arbetskraft, kunde man bara använda borste så fick man jobb. Någon större intelligens behövdes inte.

I dag får vi läsa att 20 procent av Älvkarleby kommuns innevånare sympatiserar med Sverigedemokraterna vilket är skrämmande, och vad får vi in för politiker i den kommunala verksamheten, är dessa verkligen kompetenta att ta ansvar för budgetar på flera hundra miljoner?

Nyligen kunde vi via massmedia ta del av hur en sverigedemokratisk politiker tar ut en ersättning på 9 000 kronor per månad för uppdrag som han inte har deltagit i. Vad finns moralen och etiken? Kallas inte det här för bedrägeri och borde polisanmälas av kommunen? Försvaret är att han har varit sjuk, kompetensen och läsförmågan är begränsad. Vad säger Försäkringskassan?

En annan fråga man ställer sig: Hur fungerar administrationen i kommunen som kan utbetala denna summa utan att reagera? Hur skulle det se ut om näringslivet och företagare skulle betala ut lön, fast man inte arbetar?

Många frågor som borde besvaras.

En som har ätit räkmacka många gånger, men vet sin bakgrund.

Elvis

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare