Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man får flyttautan att frågasocialnämnden

En man som flyttade till Gävle fick inget försörjningsstöd – eftersom han inte frågade socialnämnden om lov innan han flyttade hit.


Men några sådana krav får det inte finnas på nyinflyttade. Nu tvingar kammarrätten socialnämnden att ompröva beslutet.

Det var i oktober 2007 som en 25-årig man flyttade från Södertälje till Gävle tillsammans med sin fru. Men när han kom till Gävle fick han direkt avslag på sin ansökan om försörjningsstöd. Socialnämnden tyckte nämligen att han skulle ha planerat sin flytt tillsammans med socialnämnden i Gävle – och att han borde ha bott kvar i Södertälje där han redan fått rätt till stödet.

Man menade också att han gjort fel eftersom han avbröt sin introduktionsplan för flyktingar och vissa andra utlänningar i Södertälje när han flyttade – något man trodde skulle göra att han blir beroende av bidrag längre.

Socialnämnden har tidigare fått rätt i länsrätten men beslutet överklagades till kammarrätten – och kammarrätten ger nu 25-åringen rätt.

Varje individ har själv rätt att välja var han eller hon vill bosätta sig, och det går inte att säga att 25-åringen har fördröjt sina möjligheter att bli självförsörjande, anser kammarrätten.

Socialnämnden måste nu göra en ny prövning av 25-åringens ansökan.