Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Man får ta den plats som finns”

– Det är politikernas viljeinriktning. När vi har det kärvt får man ta den plats som finns, säger Kerstin Brannerydh, skolchef i Älvkarleby kommun.

Älvkarleby kommun bryter inte mot någon lag när de inte erbjuder barnomsorgsplats på bostadsorten. Deras lagliga skyldighet ligger i att ordna en plats inom tre månader. Föräldrar får vara beredda på att ta sig tvärs över kommunen.

– Det finns ingen bedömning om vad som är en rimlig färdväg, säger Betina Hellström, på Skolverket.

Kerstin Brannerydh är väl medveten om situationen i Älvkarleby och Marma – men betonar att hon inte kan göra någonting. Hon säger att hon har påvisat behovet av fler avdelningar för politikerna – men att det inte finns några pengar.

– För oss handlar det om att försöka placera alla barn som har rätt till en plats. Vi ser hela kommunen som ett upptagningsområde, säger Brannerydh.

– Vi kan inte tänka långsiktigt för vi har så fullt på våra avdelningar. Vi behöver flera.

Hon tycker det är beklagligt hur vissa föräldrar drabbas. Några särskilda skäl finns dock inte att åberopa – utan ansvarig rektor ska gå efter kösystemet.

Ingela Andersson, s, är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon betonar att direktiven är att försöka hitta en plats så nära hemmet som möjligt. Det viktigaste är dock att erbjuda en plats.

Att utöka platserna i Marma och Älvkarleby är inte möjligt i dagsläget.

– Det kostar 1,5 miljon att öppna en ny avdelning, säger hon.

– Det är beklagligt att det inte går att ordna. Jag känner tyvärr inte till de enskilda fallen.