Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man försökte lura 86-årig kvinna på pengar – sade sig vara hennes läkare

Bedrägeribrotten mot äldre fortsätter. I onsdags mottog en äldre kvinna i Tierps kommun ett samtal från en man som utgav sig för att vara hennes överläkare och ville låna pengar. Men den 86-åriga kvinnan stod på sig och nekade mannen.

Det var i onsdags kväll som kvinnan, boende i Tierps kommun, fick ett märkligt samtal från en man som sade sig vara hennes överläkare och ville låna pengar. Kvinnan anade oråd och nekade mannen och kontaktade i stället polis.

– Det är ett annorlunda tillvägagångssätt, men det har varit många liknande brott på sistone. Vi har ett stort antal utredningar om åldringsbrott, bland annat en i Enköping som har kopplingar till hela landet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Upplandspolisen.

LÄS MER: Sa sig vara släkting och lurade 90-åring på tusentals kronor – "Fruktansvärt fula brott"

Under hösten och vintern har det inträffat liknande brott mot åldringar även i Gävle med omnejd. Bland annat har personer ringt till äldre och sagt att de är deras barnbarn.

– Det är ett vidrigt brott, de är så skamliga de som håller på med det här. Det är äldre som kanske har sparat ihop med pengar till sin begravning och sen försvinner de. Fruktansvärt, det är vad det är, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid Gävleborgspolisen.

LÄS MER: Polisen varnar för telefonbedrägerier – 80-årig kvinna i Sandviken fick misstänkt samtal

Polisen varnar nu, återigen, om misstänkta samtal och uppmanar äldre att vara vaksamma och inte lämna ut vare sig pengar eller bankkontouppgifter till okända personer. Den som får samtal om att låna ut pengar och misstänker brott uppmanas att kontakta polisen på 112 om brottet är färskt – 114 14 om det är äldre.

LÄS MER: Bluffsamtal till äldre: "Du behöver en dyr medicin så sätt in 40 000 kronor" – landstinget varnar

LÄS MER: Flera bedrägerier mot äldre i helgen – påstod sig vara barnbarn i behov av pengar

LÄS MER: Låtsades vara anhörig för att lura äldre i Gävle