Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man i Sandviken åtalas för att ha smugglat sprit från Tyskland

En man i Sandviken åtalas för grov smuggling efter att ha tagit in stora mängder alkohol från Tyskland för vidareförsäljning i Sandvikenområdet.

Ett flertal personer har varit inblandade i smuggelverksamheten. Mannen som ska ha varit ansvarig för verksamheten och alltså åtalas för grov smuggling ska ha åkt till Tyskland minst 57 gånger. På de 57 vändorna till Tyskland ska mannen, som är i 60-årsåldern, ha köpt 48 966 liter öl, 6 787 liter vin, 3 078 liter sprit och 3 306 liter cider. Verksamheten ska ha pågått under de två senaste åren.

Flera personer åtalas också för medhjälp till grov smuggling. Medhjälpen har bestått i att personerna har följt med mannen till Tyskland för att inhandla och packa alkoholen. En man ska även ha lånat ut en så kallad "Brobizz", en transponder som underlättar vid gränskontroller och tullar.

Åtalas gör också sju personer som hjälpt till med vidareförsäljningen av alkoholen. Genom sms-bevakning och kontoutdrag har polisen kunnat bevisa att de mottagit alkohol från mannen och att de varit införstådda med att alkoholen bryter mot smugglingslagen.

Åklagare Peter Olofsson anser att brottet ska betraktas som grovt eftersom det utövats systematiskt, i stor omfattning och lång tid samt att det varit betydande mängder alkohol.