Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man kan inte köpa framgång

/

Allt fler fotbollsklubbar köps upp av olje­shejkar och ryssmiljardärer. Det är en stor fara för fotbollen och avståndet mellan de rika och de fattiga växer allt mer. Mycket tråkigt om du frågar mig.

Annons

Det finns säkert de fans som anser att det är positivt att deras klubb blir uppköpt av nån miljardär. De får dit en massa världsstjärnor. Men enligt mig så är det största hotet just detta. Klubbarnas styrelser/ägare eller vilka det nu är som sitter på sina möten och kommer på den briljanta idén att sälja laget till nån publicitetskåt miljardär. Men vart är fotbollen på väg? De unga talangerna släpps inte fram och utvecklingen stannar av.

Ett bra exempel på hur en fotbollsklubb ska skötas är Arsenal, vilket nu också lyckligtvis är laget i mitt hjärta. Tränaren Arsène Wenger har på ett imponerande sätt skapat ett lag fullt med unga spelare som är ett av Europas bästa. Han låter de unga talangerna komma in i truppen tidigt och satsar även på att köpa billiga unga spelare och sedan träna upp dom istället för att satsa på de rutinerade och svindyra stjärnorna. Det är precis så här en klubb ska skötas, då behövs det inga oljepengar.
Den omstridde thailändska miljardären Thaksin Shinawatra köpte upp en majoritet av engelska Manchester Citys aktier 2007. Detta innebar att han öste in över 700 miljoner ämnat för nya spelare. Han handplockade svenske Sven-Göran ”Svennis” Eriksson som tränare och allt verkade ämnat för en blivande topp-placering i ligan. Man slutade nia.

Detta tycker jag är ett utmärkt exempel på att man inte kan köpa framgångar. För att ett lag ska bli framgångsrikt krävs det mer än pengar. En kompetent ledarstab tillsammans med smarta spelarköp som är nödvändiga och passar väl in i truppen. Att istället köpa in en massa ”världsstjärnor” för publicitetens skull går oftast åt helvete.
Dessa miljardärer kan ingenting om fotboll och att lägga 380 miljoner på en spelare som Robinho känns mycket okunnigt. Efter fiaskosäsongen gav Shinawatra all skuld på Svennis och sparkade svensken – ännu ett bevis på thailändarens inkompetens. I år sålde han klubben till ett par araber som nu lovar ligatitlar och Champions League-spel inom snar framtid. Tomma ord om du frågar mig.

Det är en fara för fotbollen att allt fler klubbar köps upp och förlorar sin själ. Avståndet mellan de klubbar som väljer att behålla sin stolthet och skona sina fans från dessa smutsiga pengar och de klubbar som väljer att göra det blir allt större.
Jag är i alla fall grymt glad och stolt över att klubben i mitt hjärta inte har några som helst tankar på att köpas upp.
Jag hoppas också att det förblir så.

Mer läsning

Annons