Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man läker inte krigstrauman med otrygghet

Annons

Regeringen vill införa en ny tillfällig lag som kommer att drabba flyktingar på ett inhumant sätt. Förslaget kommer innebära att tillfälliga uppehållstillstånd införs som rutin i stället för permanenta. UNHCR, Svenska kyrkan, Migrationsverket, Kammarrätten med flera kritiserar detta då det kommer att leda till psykisk ohälsa, som i längden försvårar integrationsprocessen och kommer kräva ökade resurser hos många olika instanser.

En majoritet av dem som får uppehållstillstånd i Sverige kommer också att berövas rätten att återförenas med sin familj. Till följd av detta kommer vi se fler barn och kvinnor på flykt som tvingas ta farliga vägar då de inte får ta sig till Sverige på lagligt sätt. Barnombudsmannen kallar lagförslaget för ”barnfientligt” och Rädda Barnen skriver i sitt remissvar att lagförslaget bryter mot barnkonventionen, som Sverige åtagit sig att följa.

Vi kräver svar. Varför ska vi införa en lag som ytterligare belastar myndigheter och raserar Sveriges position som ett land som slagits för mänskliga rättigheter? Hur kan en läka krigstrauman och integreras i samhället när en tvingas leva i fortsatt otrygghet?

Än är det inte för sent – protestera genom att skriva under Folkkampanj för asylrätts upprop innan 20:e april på folkkampanjforasylratt.se!

Folkkampanj för asylrätt Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare