Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man misshandlades svårt på Stortorget

En man blev misshandlad på Stortorget i samband med en nazistdemonstration mitt på lördagen.

En man blev misshandlad på Stortorget i samband med en nazistdemonstration mitt på lördagen. Enligt ett ögonvittne slog demonstranterna honom i ansiktet så att han blödde, sparkade och körde fanor i magen på honom.
– Det var riktigt obehagligt, de av sig på honom samtidigt flera stycken, säger ögonvittnet, som arbetar som torghandlare.

Polisen bekräftar att de gripit en person och håller förhör. Förundersökningsledaren lämnar i övrigt knappa uppgifter eftersom de inte kommit så långt i utredningen.
Ungefär tio personer från nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen stod utanför Åhléns vid lunchtid med fanor. De delade ut flygblad och pratade med förbipasserande. Enligt uppgift filmade en av dem hela tiden.

Arbetarbladet har tagit del av en film från en privatperson som visar hur ett tjugotal personer rör sig åt olika håll på torget. En del av dem hör tveklöst till nazistgruppen. Flera av dem närmar sig en man som ser ut att vara i 20-30-årsåldern. Om han är en motdemonstrant eller en bara en förbipasserande finns olika uppgifter om.
Bilderna visar hur åtminstone två av killarna måttar slag och sparkar mot killen, innan de försvinner ur bild.
En torghandlare såg misshandeln på nära håll.
– Polisen var här när de började demonstrera, men sedan åkte alla poliser iväg och då drog det igång direkt. Alla tio som hade stått och demonstrerat hoppade på den här killen och slog och sparkade. De hade fanor som de körde i magen på honom. Han stod och hukade och blödde från läppen, säger torghandlaren.
Torghandlaren var en av många som ringde polisen, men ingen försökte gå emellan.
– Jag skrek "fegisar". Efteråt gick de tillbaka och ställde sig som de stått innan, som om ingenting hade hänt. Sen kom polisen tillbaka. Det såg ut som att de försökte göra motstånd mot poliserna som då sprayade tårgas och lät dem gå.

Det där med tårgas kan dock ha varit ett missförstånd. Andra källor har berättat för Arbetarbladet att demonstranterna från Svensk motståndsrörelse själva sprayade någonting i ögonen på en av de egna innan poliserna kom tillbaka, för att det skulle se ut som att han utsatts för ett övergrepp.

Vi har ännu inte kunnat få någon närmare redogörelse från polisen. Klart är i alla fall att de grep en man vid tvåtiden på lördagen.