Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Man ska ifrågasätta sin egen trygghet”

Teatern och politiken är två delar av Sven Wollter. Men han är noga med att teatern är hans yrke medan det politiska är ett intresse.
– Men jag spelar över huvud taget inte in några reklam­filmer, där går gränsen.

Annons

Åldern har aldrig varit ett skäl för Sven Wollter att trappa ned på arbetstakten. Och hittills har han inte hittat något bra skäl till att ta det lugnare. Hörseln har blivit något sämre, men för det finns hjälp, en hörapparat.
– Jag använder den, men inte när jag pratar i telefonen, det blir så skramligt ljud, säger han.


Alldeles nyligen bytte han sin lägenhet med sonen Kalle, och numera bor han på 29 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm. ”Det är kul”, kommenterar han flytten.
– Livet kan hamna i upptrampade stigar, även om det inte har blivit så farligt med det för min del. Men ändå lite grand – vägen till min arbetsplats blir mer och mer urgröpt. Det är trevligt och en trygghet, men ibland ska man ifrågasätta sin egen trygghet.Om några månader återvänder han till sin ursprungsscen, Göteborgs stadsteater, för att spela luffaren Estragon i Samuel Becketts I väntan på Godot.
Första gången han såg den var 1955, när han gick på Göteborgs stadsteaters elevskola. Pjäsen var då i ganska nyskriven, och den unge Sven blev tagen av skådespelet.
– Det var fantastiskt nyskapande dramatik. Den berättar om livet och vår existens på ett annorlunda sätt. Att spela Beckett är en speciell sak. Texten är till synes enkel, men är egentligen fylld av undermeningar och en sällsam humor.


Få svenska skådespelare har medverkat i så många produktioner och uppsättningar som Sven Wollter, skådespelandet har på sätt och vis blivit hans liv. Samtidigt är han övertygad om att teatern har stor betydelse för alla.
– Vi som står på scenen kan inte lösa några problem för människor. Men vi kan hjälpa dem att komma lösningar på spåren genom att se livsproblemen från en ny vinkel.En annan del av Sven är det stora intresset för politik. Och han har aldrig stuckit under stol med sina sympatier för vänstern.
– Jag har varit fräck nog att stå för den. Sedan hur många år som helst tillbaka är jag medlem i ett kommunistiskt parti, och det är fortfarande så.– Nä, men vi jobbar på ett annat sätt, ute på gator och torg. Vi driver de rättvisefrågor som vi tycker är viktiga. Och vi fikar inte efter platser här eller där så vi kan vara fullständigt ärliga.


Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se