Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska inte skylla på spelet

”Du måste gå ut och få luft, skaffa en hobby”. Jag ser mig själv som en datorspelare och har igen problem med det, och jag har fått höra de här orden många gånger. Men så har jag tänkt varför inte datorspel ses som en hobby, ett intresse? Efter att vi har haft datorspel i nästan 40 år så känns det ofta som att det borde vara ett accepterat intresse. Men trots det så är fallet inte så. Och jag tror att det främst beror på media, tv, tidningar och liknande. Där har ofta datorspel fått ett dåligt rykte om sig, att skapa problem för ungdomar. Den här attityden mot spel har i mina ögon ändrats mer det senaste året än de senaste 20 åren, då mot det mer positiva. Jag har en teori att det har att göra med att de som börjar jobba sig till de högre positionerna inom media är personer som har vuxit upp med tv-spel runt sig. Så de har en annan inställning till det hela.

Jag kan tänka mig att generationen som växte upp innan tv-spelsgenerationen, alltså 50 och 60-talisterna, hade liknande problem med att övertyga sina vuxna att rockmusik inte var något farligt. Nu var ju jag så klart inte med på den här tiden men jag tror det är ungefär lika. Även om media då kanske inte hävdade att musiken gjorde ungdomar till mördare, vilket man ibland hör om tv- och datorspel. När jag tänker på att spelen vi har idag gör barn till monster som vi ska vara rädda för så kommer alltid något annat upp i mitt huvud med. Något som jag tror har större påverkan är sättet som större delen av jorden styrs på, nämligen genom krig och missär.

Nu är inte det här en krönika om världspolitik men jag måste bara få visa på ett exempel. Om USA helt utan bevis kan döda, tortera och fängsla folk mitt framför ögonen på alla i bästa sändningstid utan som helst problem så kanske det har en viss påverkan på ungdomar. Vilket tror ni påverkar ungdomar på ett negativt sätt? Att ett kompisgäng sitter en lördag kväll och med lagarbete besegrar en drake i World of Warcraft eller att de slår på teven och i princip när som helst kan se död och slakt från Irak?

Seriöst vem tror fortfarande att tv-spel är ett problem? Självklart kommer det att finnas folk som gör fasansfulla saker som kan kopplas ihop med spelande, men hur många andra saker kan inte det? Kolla på tv är något som är helt okej fast man bara sitter där och tittar in i rutan på tionde säsongen av ”Idol”. Sen när blev man social av att titta på tv? När gjorde teven ungdomar bättre på främmande språk? Och vet ni att enligt en ny studie så idrottar ungdomar som spelar dator mer än andra. Den tjocka nörden som sitter i sin mammas källare när han är 28 år är en stereotyp som vi för länge sen borde ha städat bort.

Så var inte rädd när ditt barn spelar, men självklart ska ditt barn inte spela spel som ”Grand theft auto” om de är yngre än vad speltillverkarna rekommenderar. När nya expansionen till World of Warcraft kom ut för en månad sen läste jag och säkert många andra om en kille som svimmade efter endast ha sovit två timmar under ett dygn. Jag tycker personligen att man inte kan känna att man håller på svimma, då borde man inte ens använda en dator för då har man problem med sig själv. Man ska inte skylla på spelet. Jag spelar själv World of Warcraft och lär mig mycket mer där än att titta på några B-kändisar som åker skridskor.