Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man ska kunna dricka alkohol under kontrollerande former

Annons

Den aktuella diskussionen kring serveringstillstånd kan ses som en dörröppnare för ett seriöst samtal om alkohol, alkohollagar och alkoholens påverkan på människor. I Sverige är alkoholkulturen djupt rotad och har genom tiderna påverkat oss mycket. Den som kan sin historia, och sin nutid, vet att alkohol inte bara är en uppskattad sällskapsdryck utan också en ren olycka för många familjer.

Att ifrågasätta den norm som säger att alkoholen alltid hör till ses som oerhört provocerande. Detta gör att många väljer att dricka, även om de gärna hade avstått, för att slippa ifrågasättandet. Detta är en diskussion om vårt förhållningssätt till varandra som med fördel kan breddas och fördjupas.

1922 hade vi en folkomröstning i Sverige om ett alkoholförbud. Detta nämner jag för att påvisa vilken stor fråga detta varit också tidigare. 49 procent ville förbjuda alkoholen, 51 procent inte. Skälen till ett önskat förbud var samma skäl då, som skälen för Sveriges alkohollagar är idag. En omtanke om människors hälsa.

Den politiska arenan, de olika lagstiftningarna för att minska alkoholens negativa påverkan på folkhälsan har flera ben där de största handlar om åldersgränser, höga skatter och monopol på försäljning. En framgångsrik politik som gör att Sveriges totalkonsumtion av alkohol ligger lågt i förhållande till de flesta europeiska länder. Den fina följden av detta är att skador orsakade av alkohol därmed också hålls nere. Alkoholskadorna är väl kända men diskuteras alltför sällan.

En alldeles färsk siffra från regeringens utredare Gerhard Larsson visar att 330 000 tusen svenskar lider av alkoholberoende. Det ger i Gävle en siffra på en procent av det. Långt över 3000 gävlebor med ett beroende. Vidare tillkommer en stor grupp som har ett riskfyllt drickande, främst yngre män. Det här är människor som har barn och andra anhöriga som lider av att beroendet genomsyrar livet. Letande efter flaskor, en enorm osäkerhet och att alltid väljas efter alkoholen. Många, många är de som växt upp nära en missbrukare och har märken i själen efter detta.

Vad har detta då att göra med serveringstillstånd? Människor vill dricka alkohol och ska så kunna göra under kontrollerade former. Ingen tror att ett enskilt serveringstillstånd gör människor till missbrukare, men varje liten del av skyddet för den enskilde måste fungera.
Skälet till att detta blommar upp till en infekterad debatt är att det finns ett stort vinstintresse i alkohol. Försäljningen på krogar och andra serveringsställen ger en stor vinst. En vinst för just den företagaren.

Vi som är skattebetalare är förlorare eftersom alkohol i samhället hur man än räknar är en förlustaffär. Fortfarande lever myten om att staten gör vinst på alkoholen kvar, medan det i egentligen handlar om enorma försluter. Socialtjänstens kostnader för att ta hand om människor som råkat illa ut av eget eller andras drickande, sjukvårdens kostnader, Polisen och domstolsväsendet, produktionsbortfall och så vidare kostar oss massor av pengar.
Detta att räkna i kronor och ören är en sak, men att räkna på människors mående när de blivit misshandlade på krogen eller växt upp med en mamma vars största fokus är fyllan, det går inte.

Det är heller inget som marknaden tar hänsyn till. Det är därför vi har alkohollagar i Sverige. Inte för att förstöra för företag som om de följer lagen får bedriva sin verksamhet, utan av omtanke för människors hälsa. Något som alltid borde stå i centrum och räknas som det absolut viktigaste.

Elin Lundgren
Riksdagsledamot
Socialdemokraterna


Mer läsning

Annons