Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man skadad i motocrossolycka – fick vänta en timme på ambulans

En 48-årig man fick vänta en timme på ambulans efter att ha kört in i ett träd på motorstadion på Flygstaden i Söderhamn. "Så ska det inte vara", säger Kristin Nylander vid presstjänst på Region Gävleborg.

Läs mer: Vårdpersonal: ”Vår känsla är att vi närmar oss en katastrof”

Det var i torsdagskväll vid 19-tiden förra veckan som mannen körde av banan på motorstadion i Söderhamn, under en motocrossträning och skadade sig så illa att ambulans behövde tillkallas. Men det tog en timme innan ambulansen kom till platsen.

Istället för att köra rakt fram på ett hopp åkte motocrossåkaren rakt ut åt sidan och kraschade in i ett träd i hög fart.

– Det var en jäkla smäll. Jag svimmade av en liten stund, men när de andra kom var jag vid medvetande. Jag kunde inte röra mig för det gjorde för ont, säger mannen som vill vara anonym.

Läs mer: Inhyrd personal räcker inte till att fylla luckorna inom ambulansen – "Arbetsmiljön för alla blir jättetuff"

Mannen kände att benen i överarmen var av och hade ont i ryggen och nacken. De andra personerna på plats vågade inte röra honom utan ringde efter ambulans. När det gått 45 minuter utan att ambulansen kommit, ringde telefonen.

– SOS ringde upp för att de inte hittade, det tyckte vi var konstigt, säger Tommy Märges, träningsansvarig på plats på motorstadion.

En timme efter att de ringt till SOS Alarm kom ambulansen fram och mannen kunde föras till sjukhus.

–Jag har ingen aning om varför det tog sån tid. Det är så jäkla dåligt. Jag kunde ha spräckt en mjälte och då hade det varit kört. Det är synd att jag blev drabbad, säger mannen.

Han har precis blivit opererad för benbrott i överarmen och har fortfarande ont i nacken och ryggen, men i övrigt klarade han sig utan skador.

Enligt Sophie Abrahamsson på pressjouren på SOS Alarm, var larmet ett prio ett larm. Ambulans larmades under tiden som samtalet kom in.

En utredning har upprättats. Det gör man alltid när någon har ringt och ställt frågor om ett särskilt fall.

– Alla ambulanser var i tjänst kvällen när olyckan hände, så att det tog lång tid beror inte på neddragningarna som har varit. Det hände mycket i södra Hälsingland den kvällen och alla ambulanser var ute på jobb, säger Kristin Nylander vid presstjänsten på Region Gävleborg, och tillägger:

– Ibland händer det mycket saker samtidigt och då kan det ta lång tid innan ambulanserna hinner fram. Så ska det inte vara.

Enligt Lars Lagerström som är administratör på ambulansen, är närmsta resurs en Hudiksvalls ambulans som följer angiven rutt på navigatorn och är framme på 40 -45 minuter. Det visar sig att patienten befinner sig på andra sidan området, därför tar det ytterligare cirka 10 minuter.

– När vi har jämfört rutterna på kartsystem hos SOS Alarm och på navigator på aktuell ambulans och ytterligare en ambulans så framkommer två olika föreslagna rutter. Den rutt som visas hos SOS Alarm är något kortare än den som visas på ambulansens navigator, vilket kan ha medfört en något längre framkörningstid. Ambulanssjukvården kommer att undersöka varför systemen visar olika rutter och åtgärda därefter, säger Lars Lagerström.

Läs även: Så ska ambulansen lösa personalbristen efter avhoppen – anlitar två bemanningsföretag