Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mando Diao vill erövra 2009

Mando Diao ser fram emot 2009. Året då bandet ska förändra människors liv och erövra världen.
- Jag hoppas att vi kommer att vara ett av namnen man nämner när man sammanfattar året, vid sidan av Afghanistan och Obama, sångaren säger Gustaf Norén.

Året som gått. Borlänge-rockarna Mando Diao har turnerat i Japan, Europa, USA och Sverige. På det har de byggt en studio och spelat in kommande skivan "Give me fire".

De båda sångarna och gitarristerna i bandet, Gustaf Norén och Björn Dixgård, betraktar 2008 som otroligt hektiskt men faktiskt ändå ett viloår jämfört med vad som ska komma.
- 2009 kommer att bli ännu mäktigare, nu ska vi spela sönder oss, det kommer att bli ett extremt roligt år, säger Gustaf och berättar om hur bandet räknar tiden.
- Vi delar in tiden i skivperioder. Det är ett räknesystem. Kineserna har sitt, araberna sitt och vi har vårt. Nu är det "Give me fire"-året och det kan vara ett år, två år, ett och ett halvt år, det beror på hur det går.Ett Quentin Tarantino-soundtrack, Dusty Springfield, rockabilly, "Twin Peaks" och drum'n'bass är några referenser killarna droppar när de pratar om nya skivan. Mycket kretsar kring trummorna och producenterna Masse och Salle i Salazar-brothers har haft mer än ett finger med i spelet.

Tillsammans med bandet har bröderna producerat "Give me fire" och visionen har varit ett helt nytt Mando Diao. Skivan släpps i februari och förhoppningen inför det nya året är att knocka världen och att göra så många spelningar som det överhuvudtaget är möjligt.
- Att det exploderar över hela världen är alltid en dröm. Nu med internets kraft kan ju vadsomhelst explodera närsomhelst. Det skulle vara kul, att spela i något territorium man inte har tänkt på, Australien, Sydamerika, Afrika, säger Gustaf.De är förstås spända på hur "Give me fire" kommer att tas emot av publiken. Kostymen är ny men enligt Björn och Gustaf är kärnan i Mando Diao densamma som alltid. Förra skivan "Never seen the light of day" från 2007 har banat väg för det nya soundet på "Give me fire".
- Då slog vi oss totalt fria från alla hämningar vi hade kreativt, så jag tror den var väldigt viktig för skivan som kommer nu. Vi är inte rädda för att prova grejer eller för att byta mellan stilar. Och för första gången känns det som om vi kommer att hålla på ett tag. Förut har vi känt att det här är nog vår sista skiva men nu har vi landat i något bra, berättar Björn.- Då tror jag vi sitter och vilar efter extremt långa, ihärdiga och hårda turnéer, säger Björn. Gustaf fortsätter:
- Då är vi nog intagna på psyket, tvångsintagna. Nej, jag hoppas att vi är helt tagna av skivan, vad den har gjort och att den förändrar liv.stina.nygards@ttspektra.se
//bilder:4
Bildtext 1: Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao vill hellre styra trender än följa dem.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Bildtext 2-3: Redo för 2009. Björn Dixgård och Gustaf Norén, sångare och gitarrister i Mando Diao.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Bildtext 4: "Michael Jackson, jag vill kolla om han finns," säger Björn Dixgård apropå en person han skulle vilja träffa under 2009.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Bildtext 5: "Det kommer att bli ett mäktigt år, ett nytt -69, jag känner det på mig," säger Gustaf Norén.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix


4