Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många besökte Länsmuseet sista dagen innan renoveringen

Länsmuseet Gävleborg öppnade sina dörrar för sista gången på minst ett år framöver under söndagen.
Nu ska huset renoveras.
Många passade på att ta en sista titt på utställningarna före stängningen.

Annons

– Det är mer folk än vanligt här, säger Ingela Broström, chef för publika avdelningen på museet.

Flera utställningar har redan packats ner men enligt Ingela Boström har fullt fokus legat på att ha museet öppet in i det sista.

Inger Vikström från Sandviken var en av dem som besökte Länsmuseet under söndagen. I museets shop fyndade hon en bok om prydnadssöm på utförsäljningsrean.

– Jag är här för att det är sista dagen att titta på pepparkakshuset, säger hon.

Att Länsmuseet ska stänga tycker hon är tråkigt.

– Det är synd. Särskilt under sommaren när det är mycket turister här. Vi har fina samlingar här.

– Men det behövs säkert en upprustning. Det är alltid så att skavankerna ser bara den som bor i ett hus, inte gästerna.

Klockan 16 på eftermiddagen slog så portarna igen. Ingela Boström hoppas och tror att de öppnar igen i februari nästa år.

– Vi blir inte bortglömda på ett år. Några här är oroliga för det men jag är inte orolig, säger hon.

På måndagen börjar det intensiva arbetet med att tömma museet på resterande föremål. Allt på bottenplan och konsten två våningar upp ska packas och skickas iväg. Inom några veckor ska hela huset vara tomt så att hantverkarna kan börja och bila ut gångar för det nya ventilationssystemet.

– Det kommer att kännas konstigt att komma hit och inte ha några utställningar, säger Ingela Broström.

Men Länsmuseets personal kommer att ha fullt upp trots att museet är stängt.

– Vi ska ägna oss åt att bygga upp nya permanenta utställningar. Det kräver mycket planering eftersom de ska hålla länge.

Personalen har också erbjudit sig att besöka skolorna i länet och berätta om länets historia nu när klasserna inte kan komma till museet.

De kommer också att bygga upp mindre tillfälliga utställningar på olika platser i Gävleborg exempelvis bibliotek och liknande. Många konstverk kommer att lånas ut till Bollnäs museum. Där kan besökarna ta del av utställningen från 23 januari.

Ombyggnationen av Länsmuseet och uppbyggnaden av de nya utställningarna beräknas kosta cirka 25 miljoner kronor. Pengar som Länsmuseet har sökt bland annat från olika fonder och region Gävleborg.

– Vi söker pengar här och var för att finansiera det här kalaset. Det fattas lite än men det kommer att gå ihop sig, säger Ingela Broström.

Vad som kommer att hända med det populära, storslagna pepparkakshuset som Högbokeramikern Margareta Persson brukar bygga upp på Länsmuseet varje år är fortfarande oklart.

– Det är en öppen fråga. En önskan är att vi ska kunna bygga ett pepparkakshus någon annanstans med Margareta Persson. Det är en dröm.

Sandvikenbon Inger Vikström som kom för att titta på pepparkakshuset den sista dagen hoppas på en placering i Sandviken.

– Jag hoppas att det blir ett hus nästa år och eftersom Margareta är från Högbo vore det bra om hon gjorde det i Sandviken.

Läs mer:

Länsmuseet stänger

Fenomenalt fritt i 50-talets bortglömda broderi