Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många blir isolerade och lider i det tysta – "Det blir en klassfråga"

Att svettas för mycket kanske inte låter så farligt. Men för dem som drabbas kan hela livet påverkas.
– Jag känner till och med personer som tagit sitt liv, säger Marja Sandin-Wester på patientföreningen för hyperhidros.

LÄS OCKSÅ: Camilla svettas så att hon har svårt att göra sitt jobb – ändå drogs hjälpen in

Som ordförande för föreningen har Marja Sandin-Wester mött många personer med hyperhidros som lider svårt av sjukdomen.

Allt från unga som aldrig vågar räcka upp handen i skolan för att de är sjöblöta under armarna till äldre som levt hela sina liv ensamma för att de på grund av sjukdomen inte klarat av att gå in i några nära relationer.

– Det kan bli helt förödande. Många blir isolerade och avstår från socialt umgänge för att det är så jobbigt, berättar Marja Sandin-Wester

Det är en sjukdom som många skäms över vilket gör att man lider i det tysta. Det har också varit svårt att få hjälp av vården.

– Det är ett jätteallvarligt problem. Det är mycket, mycket vanligare än man tror.

– Men det finns fortfarande läkare som inte ens känner till den här diagnosen och vilken hjälp man kan få skiljer sig väldigt mycket beroende på var i landet man bor.

Många hänvisas till att själv betala för vården. Det kan enligt Marja Sandin-Wester kosta 5 0000–12 000 kronor per gång och i regel krävs minst två behandlingar per år.

– Det är förskräckligt för det gör att det blir en klassfråga. Plånboken styr vilka som kan få vård eller inte, säger Marja Sandin-Wester.

LÄS OCKSÅ: Nu medger sjukhuset att man har gjort fel – och fler patienter kan ha drabbats