Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hade frågor och synpunkter om vargen

Många röster gjorde sig i går hörda i frågan om varg ska sättas ut i Gävle kommun. Ett fyrtiotal boende i det tilltänkta området samlades då i Kessmansbo för att säga sitt.

Annons

– All jakt kommer bli förstörd. Tillgången av vilt kommer sjunka.

– Hur försvarar jag mina barn om det kommer en varg när vi är ute och leker?

Ja, reaktionerna och tankarna var i går många kring frågan om vargens framtid i Gävle kommun. Som Arbetarbladet tidigare har berättat har länsstyrelsen Gävleborg föreslagit ett område i södra Gästrikland som den plats där vuxen varg kan komma att placeras ut. Då förslaget är ute på remiss vill länsstyrelsen nu ha in så många reaktioner som möjligt från boenden i området som berörs. Därför kallade Lantbrukarnas Riksförbund, LRF och Gävle kommun i går till möte i Kessmansbo.

Vill ha synpunkter

– Kommunen vill veta senast den här veckan vilka synpunkter företagarna har så att de kan lämna dem vidare till länsstyrelsen, säger Lena Hisved, näringslivsutvecklare vid Gävle kommun.

En av dem som tyckte till var jordbrukaren och jägaren Nicke Persson från Hedesunda. Han känner ett obehag av att ha vargen så nära, men tycker samtidigt synd om den då han anser att länsstyrelsen gjort ett dåligt val av område att släppa ut varg på.

– Det är för trångt. Det är klart att vargen kommer springa upp på de stora vägarna i närheten och bli påkörd.

Många positiva

Mötets mål var att informera och få in synpunkter i frågan från djurhållare och närboende. Och trots att många var positivt inställda till mötet fanns ändå en känsla av maktlöshet hos flera av de närvarande.

– Vi får chansen att yttra oss men sen blir det ändå några högre uppsatta som bestämmer.

Annons