Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många idéer kan användas – det är dit pengarna kan gå

Det blir inget med de 100 miljoner kronor som skulle satsas på kulturen. Några bidragspengar utifrån går det inte heller att räkna med.


– Det här är nog det största evenemang vi har sökt någonsin. Vi hade otroligt mycket att vinna på det, säger kommunalråd Carina Blank, s.

De 100 miljoner kronor som kommunen hade beslutat att satsa under en sexårsperiod om Gävle skulle utses till europeisk kulturhuvudstad blir det nu inget med. Pengarna skulle tas från kommunstyrelsens medel för särskilda utvecklingsinsatser och kommer nu att ligga kvar där. De kommer inte att satsas på till exempel vård, skola, omsorg och att laga hålen i vägarna som vissa har tyckt.

– Det är troligt att de används till något av det som kommit fram i ansökan. Det vore konstigt om vi bara skulle släppa allt, säger Carina Blank.

Tanken med medlen är att satsa på projekt inom de tre områdena ”sysselsättning och arbetsmarknad”, ”den goda arbetsplatsen” och ”miljö och folkhälsa”. Carina Blank tycker att kandidaturen för europeisk kulturhuvudstad passar in i alla de tre områdena.

Hon tycker att styrkorna i programmet har varit ”sammanflätningen av amatörer och professionella” kulturutövare och vill gärna bygga vidare på det. Möjligheten att stödja kulturutövare som i dag inte får ekonomiskt stöd vill hon också diskutera.

– Det handlar inte om en enskild kulturform eller konstart, utan mer om metoder. Det här programmet kan vi använda i skiftet över från producerande industri till ett mer upplevelsebaserat och tjänsteproducerande samhälle, säger hon.

Konkret vilka saker i Gävles ansökan som kan användas vidare och hur mycket pengar som i så fall ska satsas vill hon diskutera med de andra politikerna först.

– Det handlar inte bara om kommunen. Jag tror att kulturlivet i Gävle vill fortsätta samarbetet, säger Carina Blank som ändå är besviken för att ha mist de besök, den utveckling och det intresse hon tror skulle ha funnits för Gävle om staden blivit europeisk kulturhuvudstad.