Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många invandrare startar eget

Fler än hälften av alla utrikesfödda i Gävleborg har ett jobb att gå till. En femtedel av dessa är egenföretagare. Det framkom under en debatt om villkoren för utrikesfödda företagare som anordnades av riksdagsledamot Lars Beckman (M) på tisdagen.

Lars Beckman har låtit Riksdagens utredningstjänst ta fram statistik på hur många utrikesfödda företagare det finns i Sverige och i Gävleborg och hur många jobb som skapas tack vare dem.

Siffrorna visar att det i hela landet finns 113 299 utrikesfödda personer som är delägare i ett företag eller har en enskild firma. Motsvarande siffra för Gävleborg är 1 673 personer. Statistiken visar även att de 1 673 företagarna har skapat sysselsättning åt 1 344 personer som jobbar inom företagen.

– Det är en fantastisk siffra som ungefär motsvarar antalet anställda på Ericsson i Gävle innan nedläggningen. Det finns många myter och fördomar om invandrare och ibland låter det som att nästan ingen har jobb, säger Lars Beckman.

Flera av de företagare som var inbjudna till diskussionen berättade om sina erfarenheter och vilka hinder de har stött på, bland annat när det gäller attityder.

– Jag hade svårt att få hyra lokal, men även att få öppna ett bankkonto trots att jag hade pengar, säger Artan Dhiblawe från Somalia, som driver företaget Artan Health Care Nordic AB.

– Jag har fått en del hjälp och bidrag från arbetsförmedlingen när jag skulle anställa. Men personal har jag hittat själv eller genom kontakter, säger Suzana Stamenkovic, som driver företaget Hushållstjänst i Gävle.

Flera tyckte även att det borde finnas tydligare information om vilka pengar som finns att söka och att byråkratiska texter borde översättas till fler språk. Alla var överens om att det viktigaste för utrikesfödda som vill lyckas är att lära sig bra svenska.

Enligt statistik från Almi startades under 2011 140 nya företag i Gävleborg av invandrare. De flesta företagen verkar inom, hotell- och restaurang-, handels- och tjänstesektorn. Högst andel företagare finns bland utrikesfödda från Asien.