Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många järn i elden, Linda

Gävlebon Linda Berving är utbildad operasångerska som lika gärna sjunger jazz eller till och med country.

Hon gör dessutom en hel massa annat.

På Gång tog en fika med henne mellan studioinspelningar och planerandet av en show.

Det kom ett mejl: ”Hej där, jag har några spännande projekt detta år...” och sen stod där om en audition till Metropolitan-operan i New York, en jazzduo och spelningar med bandet The Daisy Cutters.

Men när Linda Berving, som skrev mejlet, har hämtat andan efter förskolelämning och en språngmarsch på höga klackar nedför Södra Kungsgatan och sitter med en kopp kaffe på Mocca, börjar hon prata om nåt annat: ett inspirationsevent med utgångspunkt från kvinnor i konsten som kallas ”En konstnärlig kvinnas bekännelser”, med Linda Berving själv förstås men också komikern Ami Hallberg Pauli och fotografen Ida Kedling.

– Det blir musik och stå upp. Normalt sett gillar jag inte stand up men Ami är riktigt jäkla rolig, säger Linda Berving och ler ett av många leenden.

Liknande idéer

Linda Berving tog kontakt med Ami Hallberg Pauli och det visade sig att de är lika som personer och att de hade liknande idéer om vad de skulle vilja göra.

Och när Linda Berving sen hade kontakt med fotografen Ida Kedling i samband med en annan grej, så visade det sig att även hon var inne på samma spår. Än är mycket oklart, men det blir såväl opera som jazz blandat med prat och utgångspunkten är alltså kvinnor i konsten och tanken är att de ska kunna inspirera andra med sina berättelser. Alla tre har barn och Linda Berving säger att det såklart går att få ihop familjeliv och konstnärskap, i en värld där män gärna fortfarande klappar kvinnor på huvudet och kallar dem lilla gumman.

– Det handlar mycket om inställning.

De hoppas kunna göra eventet i Gävle till hösten och sen finns planer på att åka ut på turné.

Linda Berving får det att låta enkelt.

– Men jag sitter alltid med halsbränna och hjärtat i halsgropen och är kämt stressad och har inte tid att göra hälften av allt som ska göras, säger hon och fyrar av ett brett leende igen.

– Jag är bra på att få tag på folk, konstaterar hon sen och berättar att hon inte har några som helst problem att börja prata med nån vid bordet bredvid på en restaurang.

– Jag har inga vänner längre, jag har bara samarbetspartners...

Linda Berving skrattar stort.

Musikprofil

Hon är i princip född in i musiken. Pappa Sune Berving är en välkänd musikprofil i Skutskär och hans pappa drev i sin tur Palladium, den första biografen i Skutskär, där han och syskonen Berving ackompanjerade stumfilmerna och anordnade musikkaféer.

Som liten satt Linda på pianopallen bredvid piansiten, körledaren och rektorn för musikskolan i Gävle, Gösta Nilsson – han spelade en trudelutt och hon spelade efter honom – och han fick in henne som privatelev, eftersom Linda Berving bara var fem år, som fiolelev hos Britta Forslund. Senare fortsatte hon i kommunala musikskolan.

Musikhögskolan

I gymnasiet sjöng hon i ett grunge-band i stället och fastnade just för sången och hon började sjunga jazz och sökte sig till musikhögskolan i Göteborg och sen vidare till universitetet i London där hon via sitt extrajobb på anrika Harrods fick kontakt med en klassiskt skolad sångerska som hon tog en lektion för.

– Hon fick mig att gå högre och högre och sa att jag hade en klassisk röst. Min pappa trodde att jag var helt galen: ”Ska du sjunga opera?!”, han trodde aldrig att det skulle gå.

Men det gjorde det och Linda Berving tog examen i klassisk sång och for sen till Portugal för att jobba med en nycirkusföreställning.

– Men de ville att jag skulle göra nya improvisationer i varje föreställning och det blev för mycket.

Produktionsbolag

Nu bor hon i Gävle med sin partner och barn och har ett nystartat produktionsbolag som bland annat producerar inspirationseventet till hösten.

Jazzduon JL, som är Linda och hennes partner Johan, håller precis på att spela in några egna låtar och uppträder regelbundet på Absint i Gävle – nåt som Linda Berving tycker är jätteroligt, men hon erkänner att det kändes skumt första gången, när man är van att sjunga inför en publik som uppenbart lyssnar på en är det märkligt att sjunga för folk som sitter och pratar med varann.

Och så är det den där auditionen till ett av världens mest renommerade operahus, om det ordnar sig med arbetstillstånd vill Linda Berving förstås åka dit, och så har hon en vän i Italien som har kontakter på en teater där hon skulle vilja göra nåt, och så ska Daisy Cutters ha lite konserter, på Katalin i Upsala 11 juni härnäst, och...

En del spännande på gång, som sagt. Man kommer att se mer av Linda Berving.