Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många missnöjda med tryggheten i Gävle centrum

Bra betyg för affärsutbudet i Gävle centrum – men sämre för tryggheten. Så ser resultatet ut i den enkät som Gävle Centrumsamverkan gjort i samarbete med Thoren Business School.

Annons

– Att folk tycker att trygghet är viktigt och att vi måste jobba med det är inget nytt, men det har inte varit så här tydligt innan, säger Daniel Swärd, centrumutvecklare vid Gävle City.

440 personer har svarat på enkäten om vad de tycker är bra och dåligt med Gävle centrum, och vad de vill se mer av. Undersökningen gjordes ute i centrum en vardag i februari.

Många är nöjda med butiksutbudet och restaurangerna, medan trygghet och parkeringsmöjligheterna enligt enkäten är sådant som är viktigt att utveckla.

– Så vi har exempelvis samtal med kommunen om belysning för att öka tryggheten i centrum, och parkeringsfrågor är något vi kommer att jobba med, säger Daniel Swärd.

Jämfört med förra årets enkät går det att se att näthandelns andel av var folk handlar har ökat. I årets enkät ligger Gävle i topp på var folk väljer att handla i alla kategorier – förutom när det gäller inredning och elektronik.

– Där ligger Valbo i topp. Gävle city är särskilt starka när det gäller var folk handlar kläder och skor, säger Daniel Swärd.

Frågan "Tycker du att det finns ett bra utbud i Gävle City och att det är trevligt att handla här?" svarade färre ja på i år jämfört med när enkäten gjordes 2014. I år svarade 81 procent ja, vid 2014 års undersökning svarade 85 procent ja.

– Det är svårt att dra några slutsatser kring det. Men vi ser ändå att fyra av fem är nöjda både nu och då. Vi hade också en del tomma lokaler under februari, det kan ha dragit ner, säger Daniel Swärd.

Annons