Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nöjen för Gävle i helgen

Välkommen till en av årets mest späckade nöjeshelger i Gävle.

Annons


Ulf Lundell på Läkerolen, Jill Johnson i Konserthuset, Pernilla Andersson på Spegeln, Idol-vinnaren Kevin Borg på Konserthuset på söndag, Nûjen och lokala Bootcut på Rånock i morgon ...

Ni kan läsa om det mesta här intill, och resten senare i helgen.

Sedan får vi inte glömma att Sandvikens stolthet Malena Ernman har chans att vinna hela "Melodifestivalen" i morgon. Goda chanser, om man får tro bookmakers, som tippar antingen henne eller Måns Zelmerlöw som Sveriges bidrag till Moskva.

Till skillnad från landets alla schlagertyckare, som alla kanske inte var överväldigade av Malena Ernmans låt "La Voix", låter bookmakers inte privat musiksmak styra, utan oddsen är en affärsmässig kalkyl som visar att det är högst troligt att Malena Ernman blir schlagerdrottning i Globen.

Jag slipar redan på jubelformuleringar till en lokalpatriotisk segerkrönika i söndagens tidning.

I kväll har jag valt bort Ulf Lundell, som På Gångs popguru Erik Süss tar sig an - han har också läsa Måns Ivarssons tre Lundell-biografier - och går i stället till Spegeln för att se Pernilla Andersson sjunga om Nina Persson och utvikningsflickor som flyttar till Amerika och blir tillsammans med hockeyspelare.

Pernilla Andersson och Ulf Lundell har för övrigt en sak gemensamt - starka åsikter om oss kritiker.

Lundell är ökänd för att kommentera sina kommentatorer, inte bara i privata brev utan även i sina romaner, där bland annat Andres Lokko figurerat, och han har även målat av flera kända popnamn i media. När jag pratade med Pernilla Andersson, ägnades flera minuter av intervjun åt att hon orerade om vilken usel recensent DN:s Malena Rydell är.

Bootcut på Rånock hade varit roligt att se, men då är jag som sagt upptagen med att skriva hyllningskrönikan - eller i värsta fall det-gick-inte-den-här-gången-krönikan - om Malena Ernman. Komikerklubben Gasta delar scen med Rånock på Å-krogen, och dit kommer Nûjen, kanske det största humornamnet som besöker Gasta i vår. Jag är inte förtjust i Nûjen, men jag måste tillstå att han verkar vara en bra kille som bemöter kritik på ett humoristiskt sätt. När jag en gång skrev att hans humor bestod av att säga kurd upprepade gånger, svarade han mejlledes med orden "kurd kurd kurd".

När Ulf Lundell senast var i Gävle skapade han rubriker om att vara ute på sin sista turné, vilket, i efterhand, var ett förtida hot, alternativt löfte. Kevin Borg har lång tid kvar innan han kan pensionera sig. Jag var inte helt förförd av hans debutplatta, som var Veckans skiva förra torsdagen, men tror mer på honom live. Han utstrålar en äkta glädje som förlåter även de mest musikaliskt utkavlade låtarna.

Inte så tacksamt för artisterna som får konkurrera om oss, med andra ord. Men som Pernilla Andersson konstaterar - det blir i alla fall en rolig efterfest på hotellet.

 

Bra just nu:

Hans Wiklund och Felix Herngren i "Wipeout". Stundtals lysande.

Sämre just nu:

Hans Wiklund och Felix Herngren i "Wipeout". Stundtals grymma och krystade.

Mer läsning

Annons