Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många oerfarna läkare på akuten i Gävle

En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att 44 procent av läkarna på akuten i Gävle är olegitimerade AT-läkare.

Sveriges Radio har kartlagt akutmottagningar på drygt 30 sjukhus i Sverige. Kartläggningen visar att 36 procent, alltså mer än var tredje läkare på akutmottagningarna, är olegitimerade läkare som inte gjort klart sin allmäntjänstgöring.

På akuten på Gävle sjukhus har det stormat i veckor sedan läkarna på sjukhuset slog larm om att vården på akutmottagningen inte längre är säker. Sedan dess har chefen för länets akutmottagningar, Hanna Höghielm, avgått. 44 procent av läkarna på akuten i Gävle är olegitimerade AT-läkare.

– Det är inget överraskande. Det är ungefär som det ser ut i Sverige i dag på de flesta akutmottagningar. Men det är ju också en pågående diskussion om man kan förbättra hur systemet ser ut, säger Kjell Norman som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget Gävleborg.

Varför är det så här?

– Det är ett system som har funnits i många år. Jag pratade med en äldre läkare och hans bild var att det började på 1970-talet. Man tyckte att akuten var ett bra ställe för nya läkare att börja jobba på. Man lär sig väldigt mycket av att jobba på en akut.

Kjell Norman betonar att AT-läkarna inte bara bör, utan ska, konsultera de mer erfarna ST-läkarna inför alla bedömningar.

– De har alltid har ett stöd och ska alltid konsultera ST-läkarna som finns på sjukhuset. Det är inte så att vi lämnar de här AT-läkarna vind för våg.

Går det inte att flytta mer erfarna läkare till akuten?

– Det kan man säkert göra. Men då har vi kanske å andra sidan problem med köer till operation eller att ronderna inte fungerar som de ska. Så det är hela tiden en avvägning.

Är det säkert för patienterna trots att de mest oerfarna läkarna jobbar på akuten?

– Det vill jag påstå, ja. För att det hela tiden finns kompetens i huset som de läkarna ska konsultera.