Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ovanligheter på nostalgimuseum

Ett livslångt samlande har resulterat i ett museum i Strömsberg strax utanför Tierp. Bo Forsberg, som driver museet tillsammans med sin fru Margreta, försäkrar att alla maskiner startar och rullar. I samlingen märks bland annat en mycket ovanlig cheva-buss som hittades på en skrot.

För ungefär 50 år sedan gick en ung Bo Forsberg in till Gävle Cykel på Södra Kungsgatan och köpte en Monarped, årsmodell 1956, för 625 kronor. I dag står samma moped i Bo Forsbergs museum. Han behöll sin moped, precis som han gjort med allt annat han köpt eller fått sig till skänks genom åren. Allt är i fullt fungerande skick.

– Jag tycker om att se till att allt fungerar. Roligast är det med mopeder, säger Bo Forsberg.

Behövde mer utrymme

Med åren växte samlingen. Bo och Margareta Forsberg ställde undan saker i uthuset i Forsa, där Bo Forsberg är uppväxt. Paret märkte att de började få slut på plats.

– Ett tag var det lite jobbigt, innan vi köpte gården. Då fanns det inget utrymme över, säger Margareta Forsberg.

Men för 35 år sedan köpte Margareta och Bo Forsberg gården utanför Tierp. Den var då i dåligt skick och har sedan dess renoverats från grunden. För ungefär fyra år sedan inleddes satsningen på museet. På det gamla foderbordet står i dag en samling cyklar och i stallet har kopior av en kiosk och en bensinstation uppförts. Förra året slogs museets portar upp, men det är först i år som det har vunnit genomslag.

Att nostalgimuseet blivit populärt är kanske inte så konstigt med ovanligheter som till exempel en Skvader, en Cheva-buss med lastflak, i samlingen.

– På 60-talet såg jag en och tänkte att den vore kul att ha. För 10 år sedan såg jag samma buss på en skrot, då tog jag hem den, säger Bo Forsberg.

Gamla skidor

I museets egna butik finns samlingar av radioapparater, telefoner och skrivmaskiner. I butiken säljer Margareta Forsberg godis, läsk och nyckelringar med bilder på museets fordon. Men det är alltså inte bara fordon som samsas om utrymmet. På loftet, ovan alla bilar och mopeder, står ett par skidor, minst 200 år gamla.

– Jag slänger inte sådana saker, jag värdesätter det, säger Bo Forsberg.