Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill demonstrera för godisfabriken

På torsdag demonstrerar Läkerolarbetarna utanför ägaren Nordic Capitals kontor i Stockholm. Men de är inte ensamma om att delta i protesterna.

Bakom demonstrationen står LO-facken i Gävle och sammanslutningen Läkerolarbetarnas vänner, bildat av Gävlebor som engagerat sig mot nedläggningen.

En buss med 40 personer kommer att åka från Gävle på torsdagsförmiddagen.

Men de är inte ensamma i sin kamp. Andra som ställer sig bakom demonstrationen är Ung Vänster, SSU och nätverket Välfärd utan vinst.

De sistnämnda är ett nätverk av personer inom vänsterrörelsen. De förklarar sitt engagemang för Läkerol med att svenska pensionspengar via Sjätte AP-fonden satsas i Nordic Capital.

– Nordic Capital äger också Capio som driver St Görans sjukhus. Vi demonstrerade mot dem i samband med upphandlingen av sjukhuset. Det är alltså samma företag som plundrar vården som nu vill lägga ned Läkerol, säger Arne Johansson, från Rättvisepartiet Socialisterna och samordnare av nätverket.

Wellington Ikuobase är tacksam för stödet. Han hade önskat att fler bussar kunde gå från Gävle, men säger att det nu är försent att boka fler.

– Det viktiga är att vi sprider vad som händer i Gävle. Vi har fått höra att vi ska få finnas kvar om vi fortsätter med att skapa vinster. Att då lägga ned, så behandlar man inte människor.